Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Levanduľový olej ako súčasť domácej lekárničky

Esenciálny olej z levandule dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných aj psychických ťažkostiach. Kedy po ňom siahnuť?

Levanduľový olej ako súčasť domácej lekárničky

Levanduľa je špecifická a dobre známa bylinka s typickou arómou a fialovými kvetmi. Táto bylinka má široko-spektrálne využitie a pomôže nielen telu, ale aj mysli.

LEVANDUĽA Z HISTORICKÉHO POHĽADU

Levanduľa a výrobky z nej majú v tradičnom ľudovom liečiteľstve naozaj dlhú históriu. Najstaršie použitie levandule na riešenie zdravotných problémov je zaznamenané na zvitkoch zo starovekého Egypta. Navyše, levanduľový olej používali aj pri mumifikácii.

Okrem Egypta sa táto bylina plná éterických olejov používala aj v Perzii, Ríme alebo Grécku a to na použitie zvonka aj zvnútra. Naši predkovia ju používali najmä na bolesti hlavy, nevoľnosť, problémy so spánkom, psychické problémy, vypadávanie vlasov, problematickú pokožku, akné, bolesti zubov a podobne.

LEVANDUĽA Z POHĽADU AROMATERAPIE

V doplnkovej aromaterapeutickej liečbe je levanduľa najpoužívanejšou bylinou vôbec. Liečivé éterické oleje pomáhajú poraziť nespavosť, upokoja myseľ a pomôžu lepšie zvládať stresujúce obdobie, zmierňujú menštruačné kŕče a pri lokálnom potieraní pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Z tohto dôvodu je vhodné levanduľový olej použiť aj na potieranie akné alebo iných kožných problémov.

BLAHODARNÉ ÚČINKY LEVANDUĽOVÉHO OLEJA

Levanduľový olej môžeme užívať zvnútra, potierať zvonka alebo ho inhalovať. Pomôže pri týchto problémoch:

1. Spánok - na liečbu nespavosti sa levanduľa používa celé tisícročia. Éterický olej môžete pred spánkom inhalovať, potrieť kvapku na spánkovú časť hlavy alebo na vankúš.

2. Bolesť hlavy a psychické vyťaženie - levanduľa pomáha uvoľňovať psychické vyťaženie a nervozitu. Dobrá správa je, že pomôže aj pri migrénach.

3. Problémy so žalúdkom - táto bylinka pomôže aj pri podráždenom žalúdku. Ak vás trápi zápal alebo nevoľnosť, stavte práve na levanduľu. Rovnako aj v prípade, ak je vaším problémom nechutenstvo, levanduľa totiž podporuje prirodzenú chuť do jedla.

4. Pokožka a vlasy - Levanduľa pomôže ak vás trápi alopécia, teda vypadávanie vlasov alebo lupiny. Štúdie preukázali zlepšenie stavu po pravidelnom potieraní oleja do vlasovej pokožky. Čo sa pleti týka, antibakteriálne a protizápalové účinky levandule pomôžu pri akné, ekzémoch, vyrážkach ale aj popáleninách od slnka alebo zapareninách od plienky.

5. Rakovina - levanduľa pomáha zmierňovať nepríjemné vedľajšie príznaky náročnej protinádorovej liečby. Pomôže najmä pri bolestiach, nevoľnosti, nechutenstve a problémoch so spánkom. Rovnako podporí aj psychickú pohodu pacienta.

Ak vás trápi jeden zo spomenutých problémov, určite vyskúšajte pomoc z lona prírody v podobe levanduľového oleja. Doplnková aromatická liečba môže vášmu telu iba pomôcť.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho