Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

14 neskutočných benefitov makových semien

Mak je jednou z najpoužívanejších surovín v tradičnej slovenskej kuchyni. Viete, čo okrem vápnika obsahuje? Všetko potrebné o maku zistíte v našom článku.

14 neskutočných benefitov makových semien

Mak ako olejnatá plodina je presláveným liekom už celé tisícročia. Malé chutné semienka môžu mať tmavo-modrú až čiernu farbu, no stretnúť sa môžete aj s tzv. bielym makom, ktorý má jemnú orieškovú chuť a bielo-sivú farbu. Makové semená nájdeme v sladkých aj slaných pochutinách v celom alebo mletom stave. Vyrába sa z neho aj chutný výživný olej a maková múka. Poďme sa teda maku pozrieť bližšie na zúbky.

Makové semienka sú malé, no poriadne nabité vitamínmi a minerálmi. Obsahujú polyfenoly, bielkoviny, vlákninu, komplex vitamínov skupiny B, vitamíny E a C, kyselinu listovú, vápnik, železo, zinok, fosfor, magnézium, meď, mangán, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

ŠIROKOSPEKTRÁLNE VÝHODY MAKU

Aké benefity prináša pravidelná konzumácia maku?

· podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov,

· znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a reguluje krvný tlak,

· znižuje zápalové procesy v tele,

· podporuje zdravie kostí a zubov,

· zabraňuje vzniku anémie,

· potláča bolesti hlavy,

· zmierňuje kašeľ a príznaky astmy,

· podporuje trávenie, zdravý črevný mikrobióm a zabraňuje vzniku zápchy,

· chráni bunky pred oxidačným stresom,

· podporuje kvalitný spánok a psychickú pohodu,

· dodáva energiu,

· podporuje zdravý mozog a nervovú sústavu, zároveň pôsobí ako prevencia pred vznikom Parkinsona alebo Alzheimera,

· zvyšuje obranyschopnosť organizmu,

· zvyšuje plodnosť.

Olej z makových semien môžete užívať vnútorne aj zvonka, na potieranie pokožky. Tento olej upokojuje postihnuté miesto a urýchľuje regeneráciu tkanív. Odporúčame ho na vyživenie suchej pokožky, hojenie popálenín, potlačenie zápalov kože, na ekzém a lepšie hojenie rán. Makový olej je ľahký, nezanáša póry a je vhodný pre všetky typy pleti. Ak ho zmiešate s trochou makových semien, vznikne úžasný prírodný peeling.

VYBERAJTE VŽDY MAK OD OVERENÉHO PESTOVATEĽA

Ako spoznať kvalitný mak? Kvalitný mak má typickú arómu a sladkastú, olejovú chuť. Ideálne je nakupovať ho od lokálneho pestovateľa, v bio kvalite a vcelku. Mletý mak totiž podlieha pomerne rýchlej oxidácii, ktorá znehodnocuje prospešné výživné látky. Uskladnite ho v dobre uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Mak je v našich končinách tradičnou plodinou, na ktorej sme vyrastali azda všetci. Veľké množstvo tradičných receptov obsahuje tieto zázračné semienka a inak tomu nie je ani v ponuke Veselej farmy. Mak milujeme a odporúčame pravidelne konzumovať všetkými desiatimi.

Tip na sladké potešenie: Vyskúšajte náš makový závin alebo makovník. Skutočná, tradičná chuť a poriadna dávka zdravej makovej náplne.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho