Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Domáci repelent proti kliešťom? Tu je recept!

Pretože je kliešť prenášačom nebezpečných ochorení, je lepšie sa proti nemu chrániť. Toto je prírodný spôsob pomoci.

Domáci repelent proti kliešťom? Tu je recept!

Prírodu, jej vôňu, energiu a prechádzky v nej snáď milujeme všetci. Okrem tejto príjemnej predstavy však treba počítať aj s hojným výskytom nepríjemných kliešťov. Tento malý a veľa krát aj dobre prehliadnuteľný pavúkovec dokáže v lepšom prípade spôsobiť svrbiacu vyrážku, v tom horšom ale môže aj zabíjať. Kliešte sú totiž prenášačmi nebezpečných ochorení ako borelióza, encefalitída a mnoho ďalších.

Je ale možné kliešte odpudiť prírodnou cestou?

ESENCIÁLNE OLEJE PROTI KLIEŠŤOM

Klasické repelenty sú plné chémie. Ak teda dávate prednosť prírode a jej darom, na výber je niekoľko účinných esenciálnych olejov z liečivých bylín.

1. Mätový olej - je výborným odpoudzovačom hmyzu vrátane kliešťov. V niektorých prípadoch sa aj pri pestovaní bez chémie používa ako prírodný insekticíd. Rýchly domáci repelent si vyrobíte tak, že 20 kvapiek oleja zmiešate so 120ml vody. Ak chcete olejovejšiu konzistenciu, pridajte olivový alebo mandľový olej. Po zriedení je možné esenciálne oleje bezpečne aplikovať aj priamo na pokožku.

2. Levanduľový olej - rovnako dobre pôsobí aj silne aromatický levanduľový olej. Tento druh nielen že odpudzuje hmyz, ale zároveň pomáha znižovať prípadné kožné reakcie v prípade, ak sa na vás predsa len nejaký kliešť ulakomí.

Okrem toho sú účinné aj esenciálne oleje z oregana, tymianu, citrónovej trávy, rozmarínu, cesnaku alebo eukalyptu. Pre zvýraznenie účinku môžete pridať aj ocot, s ktorým sa kliešte rovnako nemajú v láske.

Aj napriek tomu, že je účinnosť esenciálnych olejov v boji proti nebezpečným kliešťom výborná, musíme konštatovať, že nie je 100%-tná. Preto sa vždy po návrate z prírody dôkladne popozerajte, či ste so sebou nedoniesli neželaného hosťa.

MÁM KLIEŠŤA: ČO TERAZ?

Čo robiť, ak si nájdete kliešťa? V prvom rade nie je potrebné prepadať panike. Kliešť je premnožený a v sezóne sa s ním bez problémov stretnete aj na svojej záhrade alebo pred panelákom.

Kliešťa opatrne pomocou pinzety vyberte a miesto pretrite jedným z našich esenciálnych olejov, napríklad levanduľovým alebo ružovým. Použiť môžete rovnako aj bylinné hydroláty. Tieto esenciálne výťažky majú silný antibakteriálny, protizápalový a upokojujúci účinok, preto zmiernia aj prípadné začervenanie alebo svrbenie miesta.

Ak sa začnete v priebehu niekoľkých hodín cítiť akokoľvek zle alebo sa na pokožke začne tvoriť väčší začervenaný kruh, bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. Môže sa totiž stať, že práve váš kliešť bol infikovaný a v týchto prípadoch zohráva veľkú rolu každá minúta.

ESENCIÁLNE OLEJE PRE DOMÁCICH MILÁČIKOV

Ak sa rozhodnete prírodnou cestou ochrániť aj vašeho domáceho miláčika pamätajte, že v tomto prípade sa účinnosť esenciálnych olejov môže znižovať. Psík sa totiž prirodzene obtiera, čím ochrannú dávku postupne stráca. Pozor, esenciálne oleje sa neodporúčajú používať pre mačky!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho