Psoriázu a problémy s ňou spojené je možné doplnkovo liečiť aj bylinnými extraktmi. Týchto 5 je najúčinnejších.
Listová zelenina je bohatým zdrojom vitamínov C, K, A, B a draslíka. Viete, aká je optimálna denná dávka?
Radavský Krumplovník je tvarohovo-zemiakovo-kôprový slaný koláč z kysnutého cesta fantastickej chuti
Vedeli ste, že pamäť a mozgovú činnosť je možné podporiť výťažkami z byliniek? Tieto rastliny v našom článku sú najv...
Zdravie čriev priamo vplýva na imunitný systém. Poradíme vám, ako zostať zdravý vďaka prírode.
Kakao, kakaové bôby, kakaové maslo či čokoláda? Magické slová, ktoré po vyslovení spôsobujú zaručené nabehnutie sliniek. Veď kto by nemiloval kvalitné kakao či čokoládu?
Silu kakaových bôbov využívala už majská civilizácia približne 2500 rokov pred Kristom. Staroveké civilizácie verili, že kakao dodáva silu, múdrosť, vitalitu a pokoj. Do Európy bolo kakao zavedené oveľa neskôr, v 16.storočí španielskymi dobyvateľmi.
Kakao je prášok vyrábaný z kakaových bôbov. Ich drvením a nasledovným oddelením od kakaového masla vzniká jedna z hlavných ingrediencií do našich milovaných domácich koláčov.
KVALITNÉ KAKAO JE ZDRAVIU PROSPEŠNÉ
Kakao obsahuje veľké množstvo polyfenolov, ktoré nášmu telu prinášajú radu zdravotných benefitov. Patria sem napríklad:
- Eliminuje zápal v tele,
- Zlepšuje prekrvenie,
- Reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
- Znižuje vysoký krvný tlak,
- Redukuje možnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení,
- Podporuje činnosť mozgu a zlepšuje sústredenie,
- Zlepšuje psychické nastavenie a pomáha vyplavovať hormóny šťastia,
- Redukuje príznaky spojené s cukrovkou 2.typu,
- Podporuje správnu funkciu metabolizmu a chudnutie,
- Pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny.
KVALITA ROZHODUJE
Pri výbere kakaového prášku dbajte na zdroj a zloženie. Mnohé produkty dostupné na trhu sú s vysokým obsahom cukru a kakao je vyrábané nešetrným spôsobom, čím sa ničia dôležité antioxidanty. Pri výrobe kakaa platí pravidlo, že čím menej spracovania, tým lepšie pre zdravie.
Kvalitné kakao by nemalo byť alkalizované, teda upravované chemickým procesom. Takéto kakao je chuťovo aj farebne výraznejšie a tmavšie, no procesom prišlo o zdravotné výhody. Preto sa zamerajte radšej na kvalitné, prírodné kakao.
Kakao je chutné a preto nie je problém ho zaradiť do zdravého jedálnička. Zamerajte sa na kvalitné, bio kakao alebo horkú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70%. Pridať ho môžete do obľúbeného smoothie, koláčov, raňajkových kaší, domácich musli tyčiniek alebo do granoli.
TIP NA ZÁVER
Patríte medzi kakaových milovníkov? Určite vyskúšajte náš tradičný, kysnutý kakaovníkz pravých surovín bez chémie. Pravé slovenské chute potešia vaše chuťové poháriky a antioxidačné a protizápalové účinky kakao zase potešia vaše telo. Dvojitá výhra, čo poviete?