Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je typická stredomorská bylina s liečivými účinkami. Ako ju pestovať v byte či na záhrade?

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je bylina pochádzajúca zo stredomorskej oblasti charakteristická vždy zelenými listami. Milujú a včely a musíme konštatovať, že aj my, ľudia. Opantá vás nielen svojím pôsobivým vzhľadom ale najmä vôňou a liečivými účinkami, ktoré pomôžu pri množstve zdravotných problémov.

PESTOVANIE LEVANDULE V ZÁHRADÁCH

Ak sa rozhodnete pre pestovanie levandule, určite neurobíte krok vedľa. Kytička tejto sušenej byliny vám môže zdobiť a prevoniavať domácnosť počas celého roka. Ako ale úspešne vypestovať krásnu, veľkú levanduľu? Vždy vyberajte takú odrodu, ktorá bude vhodná pre pestovanie v našich končinách.

Výhodou levandule je fakt, že zo svojej domoviny veľmi dobre zvláda vysoké, letné horúčavy a suchá. Dokonca nie je ani náročná na výživu pôdy a dariť sa jej bude aj v kamenistom záhone s menej úrodnou pôdou.

Levanduľa úzkolistá pre vaše záhrady nebude krokom vedľa. Táto bylina prežije aj mrazivé počasie až do -20°C. Ak sa o rastlinku počas mrazov bojíte, môžete ju ochrániť napríklad pomocou slamy. V záhonoch jej vždy vyberáme slnečné miesto a susedov z rady trvaliek. Výborne si rozumie napríklad s echinaceou, rozchodníkom alebo rozmarínom.

Čo sa tvaru týka, levanduľa prirodzene rastie do atraktívneho oblúka, ktorý je ale možné ešte podporiť vhodným strihom. Voňavé fialové kvety využijete na prevoňanie domácnosti, na dochutenie jedál, výrobu nápojov, podporu spánku ale aj ako prirodzený odpudzovač hmyzu. Účinná je napríklad na odlákanie nežiadúcej moly zo šatníka.

PESTOVANIE LEVANDULE V ČREPNÍKOCH

Napriek tomu, že levanduľa miluje výsadbu vo voľných záhonoch, nemusia si ju odopierať ani ľudia v bytoch. Levanduľa sa vám bude pri správnej starostlivosti krásne rozrastať aj v kvetináči.

Veľkosť kvetináča by mal zodpovedať veľkosti priesady. Ak chceme, aby bylinka prosperovala, presádzame ju pravidelne do väčšej nádoby. Pozor, levanduľu presádzame vždy vtedy, keď nekvitne! Kvety vám táto voňavá bylinka dopraje vždy už začiatkom leta.

Levanduľu v črepníku polievame častejšie po malých množstvách. Oproti tým, ktoré rastú vo voľnom záhone si totiž vyžaduje pravidelnejšiu závlahu. Pozor však na prelievanie, príliš časté zalievanie môže mať za následok hnilobné odumieranie koreňového balu rastlinky.

Čo s levanduľou počas zimy? Ak bola črepníková levanduľa zvyknutá na balkón počas celého roka, lepším riešením bude zazimovať ju priamo tam a neprenášať ju do prekurovaných miestností. V prípade neprieznivého počasia ju chránime pred snehom a silnými mrazmi pomocou idelitu alebo iným prekrytím.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho