Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Cícer: strukovina plná zdravia.

Cícer je univerzálna výživná strukovina, ktorú používame pri príprave sladkých aj slaných jedál.

Cícer: strukovina plná zdravia.

Cícer je tradičnou strukovinou Blízkeho Východu. V súčasnosti sa stal vďaka svojim výhodám pre zdravie obľúbenou potravinou po celom svete. Cícer je univerzálny a vhodný do sladkej aj slanej kuchyne. Vyrobíte z neho nátierky, polievky, fašírky, slané palacinky, koláče a aj sladkú penu s čokoládou.

CÍCER Z HĽADISKA VÝŽIVY

Cícer je výborným zdrojom vlákniny, rastlinných bielkovín, mangánu, medi, železa, fosforu, zinku a vitamínov C, A, K, E a B. Okrem toho obsahuje aj omega 3 a 6 mastné kyseliny. Cícer prirodzene neobsahuje lepok a preto je výborný aj pre celiatikov. Pri pravidelnej konzumácii prináša radu blahodárnych účinkov na zdravie, napríklad:

- Dodáva pocit nasýtenia a pomáha pri chudnutí,

- Podporuje trávenie, pravidelné vyprázdňovanie a zdravý črevný mikrobióm,

- Reguluje hladinu cukru v krvi,

- Reguluje hladinu zlého cholesterolu v krvi,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom chronických ochorení kardiovaskulárneho systému,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny,

- Eliminuje zápalové procesy v tele,

- Podporuje zdravie kostí a zubov,

- Zmierňuje príznaky menopauzy.

VARENIE CÍCERU

Kúpili ste cícer v sušenej podobe? Uvaríte si ho jednoducho. Cícer je ideálne namočiť na noc, teda približne na 8-12 hodín. Vyberajte dostatočne veľkú nádobu a prilejte väčšie množstvo vody, pretože cícer takmer zdvojnásobí svoj objem.

Ráno vodu zlejeme, pridáme čistú vodu a varíme približne 40-60 minút. Pokojne uvarte viac ako spotrebujete a prebytok si uschovajte v mrazničke.

RECEPT NA JEDNODUCHÝ HUMMUS

250g varený cícer

5 PL Tahini sezamová pasta

2 PL olivový olej lisovaný za studena

3 PL voda

2 ks strúčiky cesnaku

šťava z jedného citróna

soľ, rasca

Do výkonného mixéra vložte Tahini pastu, olivový olej, cesnak, vodu a mixujte do hladka. Následne pridajte všetky zvyšné suroviny a mixujte približne 2 minúty, alebo pokiaľ nevymixujete hladkú zmes. Dobrú chuť!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho