Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Prastará pseudoobilnina Aztékov – Amarant.

Mikro amarant vášmu telu dodá až 950% potrebnej dennej dávky tohto vitamínu! Naučte sa, kedy po ňom siahnuť.

Prastará pseudoobilnina Aztékov – Amarant.

Amarant je plodina, ktorá sa s obľubou pestovala už v staroveku. Pestuje sa ako listová zelenina a tiež pre svoje zrná, ktoré obsahujú široké spektrum nutrientov. Okrem týchto podôb sa s ním môžete stretnúť aj v podobe mikro amarantu, teda mladých zelených rastliniek s oveľa vyššou koncentráciou vitamínov v porovnaní so zrnom.

Za kolísku využívania amarantu v kuchyni sa považuje Južná Amerika. Používali ju už Aztékovia, Majovia či Inkovia a v súčasnosti je tradičnou súčasťou mexickej kuchyne. Je ľahko stráviteľný a považuje sa za potravinu, ktorá predlžuje život.

NUTRIENTY V MIKRO AMARANTE

Mikro amarant je typický výraznou červenkastou farbou. Je vhodný do šalátov, sendvičov, polievok, smoothies, ako výživná príloha či do omáčok. Amarant, vrátane jeho mikro podoby je bezlepkový a preto je úplne vhodný aj pre celiatikov. Vaše pokrmy obohatí nielen chuťou a výživnými látkami, ale tiež zaujímavým farebným vizuálom.

Je bohatý na množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, polyfenolov, aminokyselín, vlákninu a ďalšie prospešné látky s blahodarným účinkom na zdravie človeka. Napríklad, 100 gramov mikro amarantu pokryje až 950% odporúčanej dennej dávky vitamínu K!

Obsahuje tiež vysoký pomer vitamínu C, vitamínov A a E, kyseliny listovej, mangánu, lecitínu, vápnika, železa, draslíka, horčíka, zinku a fosforu.

Podľa dostupných údajov až 18% amarantu tvoria esenciálne aminokyseliny, medzi ktorými prevyšuje lyzín. Lyzín je výborným prirodzeným bojovníkom proti vírusom a oxidačnému stresu, ktorý nie je možné získať inak ako vhodnou stravou.

POZITÍVNY VPLYV MIKRO AMARANTU NA ZDRAVIE

Mikro amarant zmení vaše zdravie k lepšiemu po mnohých stránkach. Vďaka vysokému pomeru nutrientov pozitívne pôsobí takto:

- Podporuje zdravie a hustotu kostí,

- Podporuje zdravie kože a regeneráciu poranení,

- Zlepšuje kondíciu ciev,

- Podporuje trávenie a vstrebávanie živín,

- Podporuje tvorbu nových buniek,

- Podporuje prenatálny vývoj dieťaťa,

- Pomáha regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi,

- Podporuje tvorbu hemoglobínu,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny,

- Zabraňuje poškodeniu mozgu,

- Má protizápalové účinky.

Ak chcete posilniť svoj imunitný systém, mikro amarant bude správnou voľbou. Optimálna denná dávka tejto mikrozeleniny je 30 až 50 gramov v závislosti od vašej váhy. Mikro amarant môžete konzumovať denne, pozor by si mali dávať iba ľudia, ktorým je zakázaný zvýšený príjem vitamínu K. Spravidla ide o tých, ktorí berú lieky na zrážanlivosť krvi alebo trpia obličkovými problémami.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho