Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

333 zázračných fígovníkov z Radavy

O znamenitej chuti sladkých fíg niet pochýb, poznáte ale ich blahodarné účinky? Nakuknite do Veselej farmy.

333 zázračných fígovníkov z Radavy

Stretávate sa s tvrdením že to, čo je zdravé, nie je chutné? Omyl! Dnes si povieme o chutnom, sladkom ovocí, ktoré opantá zmysly každého. Až 55% figy tvorí cukor, preto sa toto božské ovocie radí k nasladším druhom sveta.

Figy poslúžia ako chutná desiata ale aj výživná príloha k rôznym jedlám. Výborne sa hodia k hydine, divine, koziemu syru, do müsli, smoothies, koláčov, raňajkových kaší alebo na výrobu detských príkrmov.

FIGY SÚ ZDROJOM VÝŽIVNÝCH LÁTOK

Dôvodov, prečo sme sa rozhodli v našej slnečnej radavskej záhrade vysadiť až 333 figovníkov je obrovské množstvo. Medzi najdôležitejšie patria znamenitá chuť a výživa, ktorú ponúkajú, samozrejme 100% bez použitia chémie.

Figy sú zdrojom cenných vitamínov, minerálov a iných potrebných rastlinných látok. Obsahujú horčík, meď, draslík, železo, vápnik, mangán, zinok, vitamín A, C, E, K, vitamíny skupiny B najmä B1, B2, B3 a B6, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

100 gramov fíg obsahuje 81 kalórií a až 3g vlákniny.

Figy sú sezónnym ovocím, preto je vhodné uschovať si ich lyofilizovaním, pri ktorom tento výživný dar prírody neprichádza o vitamíny, minerály a potrebné enzýmy. Možno vás prekvapí informácia, že aj listy figovníka môžeme s chuťou konzumovať, sú totiž plné výživných látok. Môžeme ich jesť surové alebo tepelne upravené, napríklad do nich zabaliť ryžové jedlá. Z figových listov je možné si urobiť aj zdravý čaj.

BLAHODÁRNE ÚČINKY FÍG

- Pôsobia ako prevencia pred vznikom chudokrvnosti,

- Znižujú možnosť vzniku rakoviny, najmä nádorov tráviaceho traktu a prsníka,

- Pôsobia ako prírodné prebiotikum,

- Podporujú imunitný systém,

- Regulujú hladinu cholesterolu, cukru a krvného tlaku,

- Podporujú zdravie srdcovo-cievnej sústavy a zlepšujú pružnosť ciev,

- Dodávajú energiu a podporujú sústredenie,

- Zlepšujú zdravie a hustotu kostí,

- Zmierňujú zápaly hrdla a lokálnu bolesť,

- Zlepšujú psychické zdravie,

- Zlepšujú kvalitu pokožky, eliminujú príznaky kožných alergií a vyhladzujú jemné vrásky.

Toto sladké a obľúbené ovocie je výborným spôsobom, ako vyživiť telo, podporiť myslenie, posilniť obranyschopnosť organizmu, zlepšiť psychické zdravie, športový výkon a dokonca aj chudnutie. Vyskúšajte pravú orientálnu chuť fíg pestovaných u nás, v záhrade plnej sladkých plodov pestovaných bez chémie, iba pomocou slnečných lúčov.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho