Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Stres a jeho pôsobenie na ľudský organizmus.

Dlhodobé pôsobenie stresu na ľudský organizmus výrazne oslabuje imunitu a dáva priestor na prepuknutie závažných ochorení. Ako telu pomôcť?

Stres a jeho pôsobenie na ľudský organizmus.

Stres je vlastne biologická reakcia tela, ktorá nastáva počas vypätej, nebezpečnej, ťažkej alebo neočakávanej chvíle. Telo v dôsledku tejto situácie vyplavuje hormóny a chemikálie ako napríklad adrenalín alebo kortizol. V niektorých prípadoch môže byť stres prospešný, hlavne ak nás privedie k lepšiemu končenému výsledku toho, o čo sme sa snažili. Čo sa ale deje, ak na naše telo pôsobí dlhodobo?

HLAVNÉ PRÍZNAKY STRESOVEJ SITUÁCIE

Čo sa deje s naším organizmom v situácii, keď pôsobí stres? Toto sú hlavné primárne príznaky:

- Zvýšený tep, búšenie srdca,

- Potenie a zrýchlené dýchanie,

- Ťažkosti so sústredením a orientáciou,

- Začervenanie a nevoľnosť,

- Tráviace problémy,

- Bolesti najmä v oblasti hlavy,

- Únava a strata libida,

- Stiahnutie ciev a prekrvenie svalov.

Ak tento stav trvá dlhodobo, môže poškodiť zdravie. Medzi najčastejšie zdravotné problémy spojené s pôsobením stresu patria bolesti hlavy, nadváha alebo naopak nechutenstvo, nespavosť, úzkosť, vysoký krvný tlak, poškodenie ciev, vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení, nedostatok energie, oslabené kosti, problémy s pamäťou a sústredením, oslabený imunitný systém a iné.

AKÚTNY STRES VS. CHRONICKÝ STRES

Akútny stres počas života zažije každý z nás. Nastáva rýchlo no po odvrátení nepríjemnej alebo nebezpečnej situácie opätovne mizne.

O chronickom strese hovoríme v prípade, že vaše telo podlieha určitej hladine stresu dlhodobo. Chronický stres spôsobuje radu vyššie spomenutých ochorení, ktoré sa v prípade neriešenia prehlbujú a môžu viesť až k fatálnym následkom. Snažte sa preto nájsť príčinu, ktorá stres vo vašom živote vyvoláva a pokúste sa ju odstrániť.

AKO BOJOVAŤ PROTI STRESU

Môže nastať situácia, že spúšťač stresu nedokážeme odstrániť. Ide napríklad o situácie keď nám ochorie dieťa alebo máme zlého suseda a momentálne nemôžeme zmeniť bydlisko. V takýchto prípadoch je dobré naučiť sa regulovať stres a pomôcť telu ho čo najlepšie zvládať. Aké sú možnosti?

1. Dodržujte kvalitnú výživu tela.Nezabúdajte na pestrý, vyvážený jedálniček z kvalitných surovín, pretože výživa je pre mozog, nerovovú sústavu a imunitný systém v stresových situáciách viac ako potrebná.

2. Spánok 7-8 hodín. Ideálne je dopriať svojmu telu regeneráciu počas kvalitného spánku. Ako ale zaspať, ak naše telo bojuje so stresom? Pokúste sa počas dňa zapojiť fyzickú aktivitu a pred spaním si pomôžte bylinkovými čajmi s upokojujúcim účinkom alebo aromaterapiou. Ak je možné, minimalizujte príjem kofeínu a zahoďte cigarety či alkohol.

3. Relaxácia a dychové cvičenia. Nájdite si čas na seba, na odpočinok, meditáciu a teplý kúpeľ s éterickými olejmi. Vyskúšajte z hlboka dýchať a myslite na pozitívne veci, ktoré sa vám stali alebo ich očakávate.

4. Požiadajte o pomoc.Ak vám stres prerastá cez hlavu, nebojte sa požiadať o pomoc. Či už blízkych, priateľov alebo odborníkov na terapiu, ktorí vám ukážu techniky zvládania stresu.

Napriek tomu že je stres v určitej norme normálny a bežný, je lepšie naučiť sa zvládať ho čo najlepšie. Stresové situácie totiž oslabujú organizmus, funkciu imunitného systému a zhoršujú celkové psychické aj fyzické zdravie človeka.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho