Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Plánovanie záhrady bez chémie a škodcov.

Úrodná záhrada bez použitia chemických postrekov a hnojív nemusí byť iba snom. Vysvetlíme vám, ako postupovať.

Plánovanie záhrady bez chémie a škodcov.

Záhrada bez postrekov a chemických hnojív, sen alebo realita? Ak ste z tých, ktorí by radi pre svoju rodinku vypestovali pár chutných plodov bez chémie, v tomto článku vám s láskou ponúkneme pár tipov, ako na to.

  1. Čím viac druhov rastlín, tým väčšia ochrana.

V záhonoch vždy kombinujte ovocie, zeleninu, strukoviny, bylinky a kvety. Každý sa totiž postará o iný druh škodcov. Ako to teda funguje? Rozmanitosť záhrady je kľúč. Nielen pre vaše telo a správne trávenie ale rovnaké pravidlo platí aj v záhradnom ekosystéme. Napríklad, vôňa liečivých bylín dokáže svojou intenzitou oklamať hmyz tak, že cieľovú rastlinu nedokážu rozpoznať a presunú sa ďalej. Napriek tomu, že ste sa starostlivo držali rád z Veselej farmy sa vo vašom záhone objavili napríklad vošky? Výborne! Neprepadajte panike. Výskyt škodca je do určitej miery potrebný preto, aby prirodzených predátorov permanentne lákali do našej záhrady.

Ak máte pocit, že sa celý kolobeh akosi vymkol prírode z rúk, vždy jej môžete dopomôcť naturálnou cestou. Postihnuté rastliny postriekajte vývarom zo žihľavy alebo cesnaku.

  1. Využite 3D priestor záhrady.

Na tento aspekt sa často v klasických záhradách zabúda a hospodár sa zbytočne ochudobňuje o nový priestor s výhodami. Vinič, fazuľa, uhorky alebo tekvica? Postavte im jednoduchú, horizontálnu stenu. Takýto prvok tvorí nielen oporu pre ťahavé druhy rastlín, ale pôsobí aj ako veterná alebo slnečná clona pre odporcov vetra a slnka. Prečo rastliny nemajú radi vietor? Počas veterného počasia rastliny uzatvárajú póry na listoch aby znížili stratu vody na minimum. Tento krok však spomaľuje ich rast až o 50%. Výsadbou pri veternej clone teda zabezpečíme lepší rast a zároveň minimalizujeme stratu vlahy v záhone.

  1. Obnoviteľné zdroje využívame na maximum.

Slnko, voda, vietor. Rovnako ako my, ani rastliny bez vody neprežijú. Vďaka vode sa v rastlinách delia bunky a to znamená ich rast a napredovanie. Je možné hospodáriť s vodou tak, aby sme z podzemnej vody minuli čo najmenej? Samozrejme! Staňte sa na pár dní záhradným inžinierom a zvoľte systémy, ktoré zabezpečia zachytávanie vody. V prvom rade sa zameriame na najjednoduchšiu časť, zber dažďovej vody zo strechy. Zber takejto vody do kadí alebo sudov vám ušetrí stovky litrov, ktoré môžete postupne vracať do prírodného kolobehu. V druhom rade upravte záhony tak, aby počas slnečných dní strácali minimálne množstvo vlahy. Ako na to? Vrchnú časť pôdy pokryte kompostom, mulčom a ťahavými rastlinami. Ak si úrodu vyžaduje vašu pomoc so zálievkou, vodu vždy dodajte ku koreňovému systému rastlín.

Zmeny sa spravidla nedejú zo dňa na deň. Nechajte prírodu pracovať a budovať zdravý, úrodný záhradný systém. Prvý rok bude možno náročnejší, no uvidíte, že postupom času a zapojením nových permakultúrnych výdobytkov sa dopracujete k riadnej dávke bio plodov.

Zásad, ako sa správne postarať o záhradu v súlade s permakultúrnymi základmi je veľa, ak sa ich však naučíte raz, sľubujeme, že už navždy zmenia váš pohľad na pestovanie. A nezabúdajte, že ak úroda nebude podľa vašich predstáv, zdravé sezónne ovocie a zeleninu 100% bez chémie nájdete u nás, na Veselej farme.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho