Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zázračné účinky mikro brokolice .

Mikro brokolica obsahuje najvyšší podiel sulforafanu, teda látky, ktorá pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny a pomáha aj pri jej liečbe.

Zázračné účinky mikro brokolice .

Je mikro brokolica natoľko zdravá, aby sme mali dôvod ju pravidelne zahrnúť do nášho jedálnička? Odpoveď znie jednoznačne ÁNO! Jej vysoký obsah výživných látok a najmä sulforafanu, ktorý dokáže bojovať proti nádorovým ochoreniam, je preukázaný radou vedeckých štúdií.

VÝŽIVNÉ LÁTKY V MIKRO BROKOLICI

To, že je brokolica veľmi zdravá potravina všetci vieme. Problémom je nedostatočná konzumácia tejto zeleniny. Riešením v tomto prípade je práve mikro brokolica, ktorá oproti zrelej brokolici obsahuje viac ako 40-násobok výživných látok. V skratke tak stačí konzumovať oveľa menšie množstvo tejto chutnej mikrozeleniny s násobne lepším výsledkom.

K zberu mikro brokolice dochádza približne 10-12 deň rastu, kedy má rastlinka prvé dva základné, skutočné listy. Práve v tejto fáze má rastlina najvyššie množstvo dôležitého sulforafanu, o ktorom sa dočítate v niekoľkých našich článkoch.

Mladá mikro brokolica patrí spolu s rukolou alebo kapustou do skupiny Brassicacea, ktorá je typická vysokým obsahom karotenoidov a glukozinolátov, čo sú fytochemikálie so silným protirakovinovým účinkom.

Okrem toho obsahuje ajvysoký pomer týchto minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých zlúčenín:

- Draslík až 326 mg,

- Dusičnany až 267 mg,

- Vápnik až 88 mg,

- Fosfor až 69 mg,

- Horčík až 54mg,

- Beta-karotén až 221,80 mg,

- Vitamín C až 51 mg,

- Vitamín E až 24 mg,

- Glukorafanin 4.8 µmol / g,

- Sulforafan až 633,11 mg,

- Rozpustné polyfenoly až 2017,18,

- Vláknina až 410 mg,

- Bielkoviny až 2300 mg,

- Obsahuje tiež sodík, železo, zinok, mangán, meď, luteín, vitamín K a vitamíny skupiny B.

BLAHODARNÉ ÚČINKY MIKRO BROKOLICE

Vysoký obsah nutrientov v mikro brokolici chráni vaše telo pred vznikom závažných, chronických ochorení, ktoré celosvetovo zapríčiňujú najviac predčasných úmrtí. Mikro brokolica pôsobí ako významná prevencia pred:

- Nádorovými ochoreniami,

- Poškodeniami kardiovaskulárneho systému,

- Vznikom diabetesu 2.typu,

- Chronickými ochoreniami dýchacích ciest,

- Zápalmi obličiek,

- Vysokým krvným tlakom,

- Poškodením zraku,

- Starnutím,

- Poruchami trávenia.

MIKRO BROKOLICA V JEDÁLNIČKU

Mladá mikro brokolica je chrumkavá, typická korenistou vôňou a jemne pikantnou chuťou. Výborné dopĺňa chuť jedál z obilnín, vajec, hodí sa do sendvičov šalátov aj polievok. Mikro brokolica je dôležitým prvkom stravovania u detí, ktorým zabezpečí široké portfólio výživných látok v malom množstve jedla, podporí ich imunitný systém a prispeje tiež k správnemu vývoju dieťaťa.

Ak poznáte náš blog iste viete, že mikrozeleninu vždy odporúčame konzumovať v surovom stave. V prípade mikro brokolice ale môžete siahnuť aj po jemnej tepelnej úprave. Zistilo sa totiž, že pri 5-minútovom varení mikro brokolice v rastline zostáva až 85% nutrientov.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho