Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Nadúvanie a plynatosť: Ako ich vyriešiť?

Produkcia plynov je prirodzený proces, ktorý vzniká činnosťou črevných baktérií. Kedy hovoríme o probléme?

Nadúvanie a plynatosť: Ako ich vyriešiť?

Nepríjemné a trápne, no na druhú stranu telu prirodzené. Uvoľňovanie plynov poznáme všetci. Kedy je ale plynatosť normálna a naopak, kedy už presahuje zdravú frekvenciu a je nutné začať ju riešiť?

V prvom rade si ozrejmime, odkiaľ pochádza plyn v črevách. Do tráviacej sústavy sa dostáva primárne dvoma spôsobmi:

  1. Prehĺtaním vzduchu pri nesprávnej technike konzumácie jedla, spravidla v situáciách, keď nemáme dostatok času na jedlo a hltáme väčšie kusy. Môže sa objaviť aj pri žuvaní žuvačiek alebo po vypití sýtených nápojov.
  2. Trávením potravy priamo v čreve, kedy plyny ako metán, oxid uhličitý alebo vodík produkujú svojou činnosťou baktérie. Ide hlavne o prípady, keď vaša strava obsahuje príliš veľa uhľohydrátov, cukrov a mäsa, ktoré je ťažšie stráviteľné.

Zvýšené množstvo plynov sa môže dostaviť aj po rôznych chirurgických zákrokoch alebo vyšetreniach, počas ktorých sa do dutiny dostal prebytočný vzduch. V tomto prípade ale ide o jednorázový efekt, ktorý rýchlo ustáva.

Okrem spomenutých faktorov môže byť plynatosť aj sprievodným javom zdravotných ťažkostí, medzi ktoré patria zápcha, potravinové alergie a intolerancie, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, reflux, pankreatitída, vredy, rakovina, zápaly v tráviacej sústave a podobne.

Plynatosť sa u vás objavuje čoraz pravidelnejšie: čo sa s tým dá robiť? V závislosti od príčiny problému potom dokážeme nastaviť aj príslušnú liečbu, respektíve pomoc. Vo väčšine prípadov postačuje zmena životného štýlu, ktorá na zdravie vplýva komplexne a tým zlepšuje všetky aspekty života vrátane eliminácie plynatosti. Zamerajte sa na prevenciu, stačí prekopať tieto zvyklosti:

  • Pravidelná a vyvážená strava- ideálne je jesť niekoľko krát denne a konzumovať menšie porcie. Jedlo na tanieri by malo byť výživné a správne nutrične vyvážené. Nafukovanie spôsobuje nedostatok alebo prebytok vlákniny, snažte sa preto príjem vlákniny udržať na zdravých hodnotách. Nedostatkom vlákniny trpia najmä ľudia, ktorí obľubujú živočíšne zdroje a naopak prebytkom môžu trpieť vegáni či vegetariáni. Nafukovanie spôsobujú aj kysnuté pečivá a akékoľvek zložky, na ktoré máte intoleranciu, o ktorej možno ani netušíte.

  • Buďte aktívny - športová aktivita stimuluje pohyb čriev čím zabezpečuje, že sa stolica nehromadí na jednom mieste ale postupuje z tela smerom von.
  • Zahoďte nezdravé jedlo, sladené sýtené nápoje a cigarety.

Vyhýbate sa strukovinám, pretože nafukujú? Tento mýtus bol dávno vyvrátený. Nedajte sa oklamať. Problém je iba v tom, že sme v posledných rokoch na strukoviny v jedálničku akosi pozabudli a pomer baktérií v črevách sa tejto situácii prispôsobil. Začnite preto pomaly a systematicky zaraďovať strukoviny do svojho jedálnička a uvidíte, že časom sa plynatosť úplne stratí. Neuberajte svoje telo o dôležité živiny zbytočne!

Máte zapáchajúce plyny viac ako 20-krát denne? Ak sa k nafukovaniu pridružia aj iné nepríjemné príznaky ako bolesti, zvracanie, krvavá stolica a podobne, pravdepodobne ste na tento článok klikli neskoro a bude lepšie vyhľadať odbornú lekársku pomoc.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho