Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Burina s výnimočným liečivým účinkom – vyskúšajte žihľavu.

Žihľava je jednou z najuniverzálnejších bylín na liečenie neduhov. Najväčšou silou oplývajú mladé, zelené lístky.

Burina s výnimočným liečivým účinkom – vyskúšajte žihľavu.

Nepríjemne pŕhlivá, no prekvapujúco liečivá je žihľava dvojdomá alebo latinsky urtica dioica. Bylinku, ktorá už v staroveku očarila svojimi vlastnosťami používali už starí Egypťania a Rimania.

Vedeli ste, že jej latinský názov pochádza zo slova „uro", čo znamená spáliť? Pálenie spôsobujú miniatúrne ochranné chĺpky na jej listoch. Chĺpky obsahujú zmes chemikálií ako kyselina mravčia, serotonín, histamín, acetylcholín a iné, ktoré spôsobujú nepríjemný výsev, svrbenie a pálenie. Akonáhle sa však žihľava spracuje, pŕhlivosť mizne. Vyskúšať ju môžete sušenú, mrazenú, vyvarenú alebo jemne sparenú.

ŽIHĽAVA JE ZDROJOM PROSPEŠNÝCH LÁTOK

Zúžitkovať môžeme celú rastlinu, vrátane koreňa. Najväčšiu liečebnú silu ale majú práve mladé jarné, svetlo zelené lístky.

Žihľava obsahuje:

o vitamíny skupiny B, ďalej A, K, C,

o minerály ako vápnik, železo, horčík, draslík, sodík, fosfor,

o esenciálne aminokyseliny,

o polyfenoly ako kvercetín, kumarín a iné,

o tuky ako kyselina linolová, linolenová, palmitová a ďalšie,

o pigmenty,

o antioxidanty.

BLAHODÁRNE ÚČINKY NA ZDRAVIE

Žihľava dvojdomá preukázateľne znižuje zápalové procesy v tele. Jej sila sa preto už tisícky rokov využíva pri liečbe artritídy. Nápomocná je aj pri ochoreniach prostaty, zápaloch slizníc a alergiách, regulácii krvného tlaku a cukru v krvi. Medzi ďalšie vedecky potvrdené výhody patrí:

o zníženie krvácania po poraneniach alebo chirurgických zákrokoch,

o chráni pečeň,

o detoxikuje,

o podporuje hojenie a regeneráciu kože po poraneniach.

UŽÍVANIE ŽIHĽAVY A KONTRAINDIKÁCIE

Užívanie žihľavy je bezpečné a s úplným minimom vedľajších efektov. Jediná skupina, ktorá by sa užívaniu tejto bylinky mala úplne vyhnúť, sú tehotné ženy. Odvar totiž môže spôsobiť predčasné kontrakcie maternice.

Pozor tiež na dostatočnú hydratáciu a doplnenie pitného režimu čistou vodou. Žihľava totiž pôsobí ako silné diuretikum, teda pôsobí ako prírodný liek na odvodnenie organizmu.

Žihľava dvojdomá je mimoriadne všestranná a univerzálna liečivá bylinka. Je ľahko dostupná a rastie prakticky všade vôkol nás. Na jej zber si nájdite tiché, čisté prostredie v prírode, rozhodne sa vyhnite lokalitám pri cestách alebo poliach, ktoré môžu byť postrekované. Využili ste už silu žihľavy ako prírodného lieku na riešenie svojich zdravotných problémov? Aké boli výsledky? Dajte nám vedieť svoje skúsenosti.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho