Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Liečivá Echinacea

Echinacea posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať rôznym ochoreniam. Spoznajte jej ďalšie pozitívne stránky.

Liečivá Echinacea

Echinacea je liečivá bylina s pôvodom v Severnej Amerike, kde ju využívali pôvodní obyvatelia po celé stáročia. Bežne sa tu vyskytuje ako lúčny kvet na prériách a v blízkosti zalesnených oblastí.

Terapeutické účinky tejto rastliny boli niekoľko násobne potvrdené vedeckými štúdiami a preto sme sa rozhodli ju pestovať aj našej permakultúrnej farme. O tom, aké blahodarné účinky ponúka tento ružovo-fialový kvet, budeme písať v dnešnom článku.

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O ECHINACEI

Echinacea patrí do čeľade astrovitých. Obsahuje pozoruhodnú zmes telu prospešných, rastlinných látok, medzi ktoré patria kyselina rozmarínová, polyfenoly, alkamidy, polyacetylény, antioxidanty, kyselina kávová, a mnoho ďalších.

S jej výťažkami sa bežne môžete stretnúť vo forme tabliet, krémov, olejov, tinktúr, čajov a podobne. Využíva sa prevažne na podporu imunity, prechladnutie a potlačenie zápalov.

Echinacea je vhodná aj pre citlivých ľudí so sklonom k alergickým reakciám. Napriek svojej bezpečnosti ide o liečivú bylinu, preto ak sa u vás po jej požití prejaví akýkoľvek nepríjemný príznak ako svrbenie, pálenie, začervenanie a podobne, echinaceu prestaňte užívať.

POZITÍVNY VPLYV ECHINACEI NA ĽUDSKÝ ORGANIZMUS

Výskumy potvrdzujú, že má echinacea rozhodne čo ponúknuť. Pri pravidelnom užívaní prináša nášmu telu rôzne výhody. Patria sem:

- Posilnenie imunitného systému,

- Regulácia cukru v krvi,

- Redukcia zápalov v tele, potlačenie prechladnutia alebo virózy,

- Znižuje horúčku,

- Podporuje trávenie a pôsobí proti zápche,

- Pomáha zmierňovať prejavy ADHD,

- Potláča pocity úzkosti a zlepšuje psychické zdravie,

- Zmierňuje bolesť a svrbenie,

- Potláča kožné problémy vrátane akné,

- Pomáha čistiť organizmus,

- Podporuje funkciu lymfatického systému,

- Zmierňuje príznaky ekzémov a zlepšuje kvalitu pokožky,

- Pôsobí ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení,

- Lieči infekcie močových ciest.

PRE KOHO ECHINACEA NIE JE VHODNÁ

Prípravky z echinacei je vo všeobecnosti vhodné užívať aj preventívne na posilnenie imunity. Sú však skupiny ľudí, ktorým sa užívanie tejto liečivej byliny vyložene neodporúča. Hovoríme o ľuďoch, ktorí trpia autoimunitnými ochoreniami ako lupus, ďalej hiv alebo AIDS či tuberkulóza.

V prípade, ak ste tehotná, o užívaní sa poraďte so svojim lekárom. Rovnako postupujte aj v prípade, ak beriete lieky na chronické ochorenia.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho