Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Nechtík lekársky - povinná výbava prírodnej lekárničky.

Nechtík je univerzálna, nenáročná bylina. Vypestujte si liečivého pomocníka!

Nechtík lekársky - povinná výbava prírodnej lekárničky.

Atraktívna rastlina so žlto-oranžovými kvetmi a liečivou silou? To je Nechtík lekársky. Ide o rastlinu z čeľade astrovité s pôvodom v stredomorí. V súčasnosti sa nachádza prakticky po celom svete a výnimkou nie sú ani naše záhrady. Prečo sa nechtík oplatí pestovať?

Kvet nechtíka je skutočným širokospektrálnym liečivom. Má antibakteriálne, protizápalové a protiplesňové účinky, vďaka čomu sa stal jednou z najvyužívanejších bylín v ľudovom liečiteľstve. Liečivé látky okrem vábivých kvetov obsahujú aj listy nechtíka.

Využiť ho môžeme v kuchyni a samozrejme aj v kozmetike. Užívame ho vo forme prášku, oleja, čaju alebo ho nájdeme ako prísadu rôznych krémov, mastí či prírodných mydiel.

Aké benefity táto zázračná bylina ponúka?

  • Hojenie rán - využijete ho pri bodnutí hmyzom, odreninách, ľahkých popáleninách, pľuzgieroch, vyrážkach aj herpese. Ranu udržiava čistú, upokojuje postihnuté okolie, zabraňuje vzniku mikrobiálnej infekcie a pomáha rýchlejšej regenerácii tkaniva. Jeho liečivé účinky oceníte aj pri starostlivosti o pokožku po slnení.

  • Posilňuje imunitný systém a tráviacu sústavu - rovnako ako zvonka je mimoriadne účinný aj pri vnútornom užívaní.Pomôže vám pri syndróme dráždivého čreva, zápaloch, infekciách, prechladnutí, kašli, poruche menštruačného cyklu, infekciách močového traktu a má pozitívny vplyv aj na funkcie mozgu. Nechtík obsahuje vysoký podiel vitamínu A teda betakaroténu.

  • Hydratuje a hĺbkovo vyživuje pokožku - masti, krémy a oleje s výťažkom z nechtíka efektívne vyživujú suchú, popraskanú pokožku a prinavracajú jej zdravý vzhľad a sviežosť. Jeho liečivé pozitíva sa odrazia pri aplikácii na ekzém, lišaj, lupiny vo vlasoch alebo dermatitídu. Nechtíkové produkty sú výbornou voľbou aj pre citlivú jemnú pokožku bábätiek a to najmä pri zapareninách alebo lokálnych výsevoch.

  • Omladzuje a zjemňuje jazvy - kvet nechtíka obsahuje antioxidanty a fytochemikálie, ktoré dokážu bojovať voči škodlivým voľným radikálom a tým spomaľujú starnutie pleti. Kvalitné nechtíkové produkty s dostatočnou koncentráciou jeho výživných látok dokážu zjemniť existujúce vrásky a zároveň pomáhajú predchádzať tvorbe nových. Ak nechtík použijete pri liečbe rán, je pravdepodobné, že jazvy budú oveľa jemnejšie a celkový proces hojenia sa významne zrýchli. Nechtík totiž prekrvuje poranenú oblasť a vďaka antiseptickým účinkom zabraňuje vzniku lokálneho zápalu.

Ako si dopestovať liečivého pomocníka vo vlastnej záhrade? Nechtík sa pestuje pomerne jednoducho a nie je náročný na údržbu. Vysadiť ho môžete na slnečnom stanovišti alebo v polotieni. Dariť sa mu bude aj v kvetináči na balkóne či terase. Počas kvitnutia môžete kvety zbierať každé 2-4 dni.

Vďaka blahodárnym účinkom a jednoduchým nárokom na pestovanie si každý z nás dokáže dopestovať vlastný liečivý záhon. Slnkom zaliate výrazné kvety okrem vášho tela potešia aj oči a dušu.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho