Ponúkame vám návod, ako sa pustiť do príjemného rodinného projektu s liečivými bylinami.
Bolesti hlavy či migréna trápia množstvo ľudí. V tomto článku sa dozviete, ako si uľaviť pomocou liečivej levandule.
Aromaterapia je prastarý spôsob doplnkovej liečby pomocou esenciálnych olejov. Spoznajte jej silu.
Chudnutie nemusí byť horor. Na jeho podporu môžete využiť aj aromaterapiu. Ako vám esenciálne oleje pomôžu?
Lupiny sú nepríjemný problém, ktorý je možné efektívne riešiť pomocou esenciálnych bylinných výťažkov. Návod, ako na ...
Pôvodným miestom výskytu marhúľ je Čína. Toto sladké ovocie obsahuje poriadnu dávnu karotenoidov. Predpokladá sa že ľudia, ktorí konzumujú dostatok marhúľ, si dokážu predĺžiť život až o niekoľko rokov. Dôkazom toho sú obyvatelia z oblasti Indie a Pakistanu, ktorí toto ovocie konzumujú vo zvýšenej miere.
MARHULE SÚ ZDROJOM VÝŽIVNÝCH LÁTOK
100 gramov marhúľ obsahuje 41 kalórií, pričom približne 85% obsahu tohoto ovocia tvorí voda. Okrem toho sú zdrojom draslíka, sodíka, magnézia, medi, fosforu, mangánu, železa, zinku, vápnika, vitamínov skupiny B, A, C, E, K. Hotový prírodný multivitamín, čo poviete?
ZDRAVOTNÉ BENEFITY KONZUMÁCIE MARHÚĽ
Pravidelná konzumácia tohto šťavnatého ovocia prináša radu pozitívnych zmien na ľudské zdravie. Patria sem napríklad:
- Ochraňujú telové bunky pred pôsobením škodlivých voľných radikálov a spomaľujú starnutie,
- Zlepšujú zdravie očí a chránia zrak pred poškodením,
- Podporujú kvalitu pokožky, chránia ju pred škodlivými UV lúčmi a zmierňujú jemné vrásky,
- Podporujú trávenie a fungujú ako prírodné prebiotikum pre zdravý črevný mikrobióm,
- Znižujú krvný tlak a podporujú pružnosť ciev,
- Hydratujú telo,
- Podporujú činnosť pečene,
- Eliminujú zápalové procesy v tele.
KEDY JESŤ MARHUĽOVÉ JADIERKA
Blahodárne zdravotné účinky sa pripisujú aj marhuľovým semienkam. Koľko, kedy a prečo konzumovať tieto jadrá? Až takmer 50% obsahu jadierka tvoria zdravé tuky. Zvyšok obsahuje proteíny, vlákninu a iné výživné látky.
Marhuľové jadierka môžu pomôcť pri liečbe rakoviny. Obsahujú totiž látku amygdalín alebo vitamín B-17, ktorý sa podieľa na spomaľovaní rastu a ničení rakovinových buniek.
Aké je adekvátne množstvo na konzumáciu? Zdravým ľuďom sa ako prevencia odporúča 5 kusov, maximálne však 10 kusov denne. Pri doplnkovej liečbe rakoviny môže ísť až o 30 kusov denne, údaje sa ale v tomto prípade líšia, preto je vhodnejšie poradiť sa so svojim lekárom.
Konzumácia marhuľových jadierok sa neodporúča malým deťom a tehotným ženám. U citlivých jedincov môžu vyvolať črevné problémy, nevoľnosť, zvracanie, kŕče a únavu.
VYSKÚŠAŤ MÔŽETE AJ MARHUĽOVÝ OLEJ
Kvalitný marhuľový olej sa získava lisovaním jadierok za studena. Je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré vyživujú pokožku, zjemňujú vrásky, podporujú liečbu ekzémov, tíšia kožné zápaly, vyživujú vlasy, podporujú imunitný systém, zlepšujú kondíciu očí, pôsobia ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení, zlepšujú trávenie a pomáhajú aj pri artritíde.
Patríte do skupiny milovníkov marhúľ? Najlepšie, čo môžete urobiť, je dopriať si toto výživné ovocie na pravidelnej báze. Keďže je ale marhuľa sezónne ovocie, odporúčame ich uskladniť do mrazničky. Mrazením totiž ovocie neprichádza o cenné antioxidanty, vitamíny a minerály.