Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

8 zdravotných benefitov, ktoré ponúkajú marhule.

Marhule nie sú iba sladkým potešením. Sú významným zdrojom betakaroténu, ktorý ochraňuje kožu a bunky pred poškodením.

8 zdravotných benefitov, ktoré ponúkajú marhule.

Pôvodným miestom výskytu marhúľ je Čína. Toto sladké ovocie obsahuje poriadnu dávnu karotenoidov. Predpokladá sa že ľudia, ktorí konzumujú dostatok marhúľ, si dokážu predĺžiť život až o niekoľko rokov. Dôkazom toho sú obyvatelia z oblasti Indie a Pakistanu, ktorí toto ovocie konzumujú vo zvýšenej miere.

MARHULE SÚ ZDROJOM VÝŽIVNÝCH LÁTOK

100 gramov marhúľ obsahuje 41 kalórií, pričom približne 85% obsahu tohoto ovocia tvorí voda. Okrem toho sú zdrojom draslíka, sodíka, magnézia, medi, fosforu, mangánu, železa, zinku, vápnika, vitamínov skupiny B, A, C, E, K. Hotový prírodný multivitamín, čo poviete?

ZDRAVOTNÉ BENEFITY KONZUMÁCIE MARHÚĽ

Pravidelná konzumácia tohto šťavnatého ovocia prináša radu pozitívnych zmien na ľudské zdravie. Patria sem napríklad:

- Ochraňujú telové bunky pred pôsobením škodlivých voľných radikálov a spomaľujú starnutie,

- Zlepšujú zdravie očí a chránia zrak pred poškodením,

- Podporujú kvalitu pokožky, chránia ju pred škodlivými UV lúčmi a zmierňujú jemné vrásky,

- Podporujú trávenie a fungujú ako prírodné prebiotikum pre zdravý črevný mikrobióm,

- Znižujú krvný tlak a podporujú pružnosť ciev,

- Hydratujú telo,

- Podporujú činnosť pečene,

- Eliminujú zápalové procesy v tele.

KEDY JESŤ MARHUĽOVÉ JADIERKA

Blahodárne zdravotné účinky sa pripisujú aj marhuľovým semienkam. Koľko, kedy a prečo konzumovať tieto jadrá? Až takmer 50% obsahu jadierka tvoria zdravé tuky. Zvyšok obsahuje proteíny, vlákninu a iné výživné látky.

Marhuľové jadierka môžu pomôcť pri liečbe rakoviny. Obsahujú totiž látku amygdalín alebo vitamín B-17, ktorý sa podieľa na spomaľovaní rastu a ničení rakovinových buniek.

Aké je adekvátne množstvo na konzumáciu? Zdravým ľuďom sa ako prevencia odporúča 5 kusov, maximálne však 10 kusov denne. Pri doplnkovej liečbe rakoviny môže ísť až o 30 kusov denne, údaje sa ale v tomto prípade líšia, preto je vhodnejšie poradiť sa so svojim lekárom.

Konzumácia marhuľových jadierok sa neodporúča malým deťom a tehotným ženám. U citlivých jedincov môžu vyvolať črevné problémy, nevoľnosť, zvracanie, kŕče a únavu.

VYSKÚŠAŤ MÔŽETE AJ MARHUĽOVÝ OLEJ

Kvalitný marhuľový olej sa získava lisovaním jadierok za studena. Je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré vyživujú pokožku, zjemňujú vrásky, podporujú liečbu ekzémov, tíšia kožné zápaly, vyživujú vlasy, podporujú imunitný systém, zlepšujú kondíciu očí, pôsobia ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení, zlepšujú trávenie a pomáhajú aj pri artritíde.

Patríte do skupiny milovníkov marhúľ? Najlepšie, čo môžete urobiť, je dopriať si toto výživné ovocie na pravidelnej báze. Keďže je ale marhuľa sezónne ovocie, odporúčame ich uskladniť do mrazničky. Mrazením totiž ovocie neprichádza o cenné antioxidanty, vitamíny a minerály.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho