Zápalové procesy sú prirodzenou reakciou imunitného systému. Kedy sú životu nebezpečné?
Cícer je univerzálna výživná strukovina, ktorú používame pri príprave sladkých aj slaných jedál.
Levanduľa je typická stredomorská bylina s liečivými účinkami. Ako ju pestovať v byte či na záhrade?
Posvätná bylina, ktorá svojou silou opantala už starovekých Rimanov a Grékov. Prečítajte si, aké zdravotné problémy ...
Zelenina a ovocie sú základom zdravých čriev. Ponúkame vám kompletného sprievodcu tekutým zdravím.
Jedno z najobľúbenejších ovocí vôbec sú práve čerešne. Sladké, plné šťavy a energie, kto by ich nemiloval?
ČEREŠNE SÚ ZDROJOM VITAMÍNOV A MINERÁLOV
100 gramov čerešní obsahuje 65 kalórií, nemusíte sa preto báť dopriať si tento čerstvý príjem antioxidantov, keď máte v ich sezóne možnosť. Čerešne sú zdrojom vitamínov C, A, E, P a komplex vitamínov skupiny B. Vedeli ste, že až 80% čerešní tvorí voda? Okrem toho v nich nájdete aj meď, železo, fosfor, zinok, vápnik či draslík.
Vysoký pomer rastlinných výživných látok je zodpovedný za množstvo zdravotných benefitov, ktoré čerešne prinášajú. Medzi najdôležitejšie patrí:
- Eliminujú zápalové procesy v tele,
- Podporujú zdravie očí a chránia pokožku pred vplyvom UV žiarenia,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení,
- Zlepšujú regeneráciu po športovom výkone, hydratujú a dodávajú potrebnú energiu,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení,
- Podporujú trávenie a vytvárajú vhodné prostredie pre množenie prospešných črevných baktérií,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom artritídy,
- Zlepšujú kvalitu spánku,
- Podporujú chudnutie.
RECEPT NA ČEREŠNOVÚ BUBLANINU
Suroviny:
115 g maslo (alebo kokosový olej)
165 g trstinový cukor
110 g špaldová múka hladká
30 g mandľová múka alebo mandle z veselej farmy pomleté
cca 300 g vykôstkovaných čerešní
2 ks domáce vajcia z veselej farmy
1 PL kypriaci prášok
2 PL citrónovej šťavy
štipka soli
trochu nastrúhanej kôry z bio citrónov
vanilka
Postup je jednoduchý a rýchly. V prvom rade si predhrejte rúru na 180°C a vymažte formu na koláč. Ak máte silikónovú formu, tento krok preskočte.
1. V nádobe vymixujte maslo (izbovej teploty) s cukrom. Následne pridáme vanilku, citrónovú kôru a šťavu a opäť mixujte.
2. Následne pridajte vajcia, vymixujte a pridajte múky, soľ a kypriaci prášok.
3. Zmes vylejte na plech a rovnomerne rozhoďte čerešne.
4. Koláč pečte približne 35 minút alebo podľa vašej rúry do zlatova.
5. Hotovo! Užívajte si vôňu čerstvej čerešňovej bublaniny v celom príbytku.