Brokolica je živinami nabitá zelenina, ktorá na tanieri nesmie chýbať. Viete, ako pomôže vášmu organizmu?
Nepríjemný kožný ekzém sa prejavuje suchými miestami so sklonom k svrbeniu a praskaniu kože. Esenciálne oleje môžu po...
Zhrnieme vám všetko potrebné o marmeládach, džemoch a lekvároch. Ktorý bude váš favorit?
Nechtík je univerzálna, nenáročná bylina. Vypestujte si liečivého pomocníka!
Voda bohatá na vodík v tele pôsobí ako silný antioxidant. Obrovská dávka hydratácie a energie v jednom pohári.
Jedno z najobľúbenejších ovocí vôbec sú práve čerešne. Sladké, plné šťavy a energie, kto by ich nemiloval?
ČEREŠNE SÚ ZDROJOM VITAMÍNOV A MINERÁLOV
100 gramov čerešní obsahuje 65 kalórií, nemusíte sa preto báť dopriať si tento čerstvý príjem antioxidantov, keď máte v ich sezóne možnosť. Čerešne sú zdrojom vitamínov C, A, E, P a komplex vitamínov skupiny B. Vedeli ste, že až 80% čerešní tvorí voda? Okrem toho v nich nájdete aj meď, železo, fosfor, zinok, vápnik či draslík.
Vysoký pomer rastlinných výživných látok je zodpovedný za množstvo zdravotných benefitov, ktoré čerešne prinášajú. Medzi najdôležitejšie patrí:
- Eliminujú zápalové procesy v tele,
- Podporujú zdravie očí a chránia pokožku pred vplyvom UV žiarenia,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom nádorových ochorení,
- Zlepšujú regeneráciu po športovom výkone, hydratujú a dodávajú potrebnú energiu,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení,
- Podporujú trávenie a vytvárajú vhodné prostredie pre množenie prospešných črevných baktérií,
- Pôsobia ako prevencia pred vznikom artritídy,
- Zlepšujú kvalitu spánku,
- Podporujú chudnutie.
RECEPT NA ČEREŠNOVÚ BUBLANINU
Suroviny:
115 g maslo (alebo kokosový olej)
165 g trstinový cukor
110 g špaldová múka hladká
30 g mandľová múka alebo mandle z veselej farmy pomleté
cca 300 g vykôstkovaných čerešní
2 ks domáce vajcia z veselej farmy
1 PL kypriaci prášok
2 PL citrónovej šťavy
štipka soli
trochu nastrúhanej kôry z bio citrónov
vanilka
Postup je jednoduchý a rýchly. V prvom rade si predhrejte rúru na 180°C a vymažte formu na koláč. Ak máte silikónovú formu, tento krok preskočte.
1. V nádobe vymixujte maslo (izbovej teploty) s cukrom. Následne pridáme vanilku, citrónovú kôru a šťavu a opäť mixujte.
2. Následne pridajte vajcia, vymixujte a pridajte múky, soľ a kypriaci prášok.
3. Zmes vylejte na plech a rovnomerne rozhoďte čerešne.
4. Koláč pečte približne 35 minút alebo podľa vašej rúry do zlatova.
5. Hotovo! Užívajte si vôňu čerstvej čerešňovej bublaniny v celom príbytku.