Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

POHÁNKA: liek nielen na cievy.

Pohánka je pseudoobilnina plná vlákniny, bielkovín a výživných látok. Prečo ju odporúčame konzumovať minimálne raz týždenne?

POHÁNKA: liek nielen na cievy.

Pohánka je veľmi zdravá obilnina (resp. pseudoobilnina) plná vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ak vám záleží na celkovom zdraví, pohánka je prvok, pre ktorý by ste mali rozhodne nájsť miesto vo svojom jedálničku.

Do Európy sa dostala pravdepodobne v 12.storočí vďaka Tatarom, preto ju v niektorých oblastiach nárečovo nazývajú aj tatarka. Jej pôvodnou lokalitou výskytu sú Himaláje.

Pohánka neobsahuje lepok a preto je vhodná aj pre celiatikov či ľudí s intoleracniou na lepok. V jedlách ju môžete využiť celú namiesto ryže, naklíčenú alebo vo forme múky, vločiek, krúpov, krupice, rastlinného mlieka, čaju, kaše či cestovín. Príprava je univerzálna, pochutíte si na nej v sladkých aj slaných jedlách.

Šupky z pohánkových zŕn zase využijete napríklad ako náplň do vankúšov, ktoré po nahriatí dlho držia stabilnú teplotu.

BLAHODÁRNE ÚČINKY POHÁNKY

Pohánka má pomerne výraznú, orieškovú chuť. Varíme ju jednoducho, rovnakým spôsobom ako ryžu. Príprava je rýchla a nezaťaží ani vašu peňaženku.

Spomedzi obilnín patrí medzi tie, ktoré obsahujú najvyššie množstvo bielkovín, v tomto prípade ide o 11g s veľmi dobrým profilom aminokyselín. Okrem proteínov obsahuje veľa vlákniny, vitamínov skupiny B, E, C a minerály ako zinok, meď, železo, mangán či selén. Ďalej je zdrojom nenasýtených mastných kyselín a enzýmov, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného systému.

Čím je spomedzi svojej obilninovej konkurencie výnimočná? Pohánka obsahuje vitamín P alebo tzv. rutín, ktorý je kľúčovou zložkou pre zachovanie zdravých a pružných ciev.

Okrem toho prináša nasledovné benefity:

o podporuje zdravé trávenie a črevnú mikroflóru,

o pomáha pri kŕčových žilách,

o reguluje silnú menštruáciu,

o zahrieva organizmus,

o reguluje zrážanlivosť krvi, vysoký tlak a funguje ako prevencia pred vznikom srdcovo-cievnych chorôb,

o eliminuje zápalové procesy,

o funguje ako prevencia pred vznikom rakoviny,

o reguluje hladinu cukru v krvi,

o má nízky glykemický index a je mimoriadne vhodná aj pre ľudí s cukrovkou,

o je vhodná pre udržanie zdravej váhy resp. pri snahe o redukciu nadváhy.

KVALITA POHÁNKY

Vedeli ste, že je pohánka citlivá na pesticídy či akúkoľvek chémiu? Pre nás je to výborná správa, pretože máte istotu, že ak kúpená pohánka nie je 100% bio, pomer chémie použitej pri jej pestovaní bude minimálny. Pohánka totiž dokáže efektívne plodiť iba v čistých, nekontaminovaných pôdach. Pestovať ju môžete aj vo vyššie položených miestach, pretože dobre toleruje chladné počasie.

Ak chcete pre svoje zdravie urobiť niečo dobré, doprajte mu pohánku. Vyskúšajte rôzne druhy pohánkových výrobkov a sľubujeme, že si spomedzi nich nájdete svojho obľúbenca. Prijali by ste na našom blogu viac jednoduchých, zdravých receptov s pohánkou?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho