Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Veľký špeciál o tom, čo dokáže rakytníkový olej.

Rakytníkový olej je všestranný pomocník na pomoc pri rôznych ochoreniach a zdravotných problémoch. Ponúkame kompletný prehľad živín, účinkov a dávkovania.

Veľký špeciál o tom, čo dokáže rakytníkový olej.

Rakytníkový olej je tisícky rokov využívaným liekom na rôzne zdravotné problémy. Extrahuje sa z bobúľ a semien rakytníka a má výrazne oranžovú farbu.

Rakytník sa pestuje pomerne jednoducho a je prispôsobivý, problémom je ale jeho zber a správne spracovanie. Výživné bobule totiž chránia početné pichľavé tŕne a na spracovanie je dobré vedieť odborný postup tak, aby ste úpravou liečivé látky v rastline neznehodnotili.

Pre maximálny účinok je potrebné rakytník zbierať bez poškodenia bobúľ a následne čo najrýchlejšie ho lisovať za studena. Takýto rakytníkový olej má silné protizápalové, antibakteriálne a antimykotické účinky.

ŽIVINY V RAKYTNÍKOVOM OLEJI

Rakytník je skutočná superpotravina. Obsahuje vysokú dávku antioxidantov, ktoré chránia bunky tela pred degeneráciou a starnutím. Okrem toho je plný vitamínov A, C, E, B1, B2, B6, D, K1, biotínu a kyseliny listovej. Nájdeme v ňom tiež:

- Kvercetín,

- Zdravé tuky,

- Vápnik, horčík, železo, fosfor, sodík, draslík,

- Omega 3, 6, 7, a 9 mastné kyseliny, pričom práve omega 7 kyselina je mimoriadne vzácna,

- Polyfenoly, fytosteroly a flavonoidy.

POZITÍVNE ÚČINKY RAKYTNÍKOVÉHO OLEJA

Rakytníkový olej sa pôvodne využíval v tradičnej čínskej medicíne a ajurvéde, no dnes si jeho blahodarné účinky môžeme vychutnať už aj my. Medzi najvýznamnejšie patria:

1. Má pozitívny vplyv na srdce a cievy:

Užívanie rakytníkového oleja 3-krát denne už po šiestich týždňoch dokáže zlepšiť celkové zdravie srdca a ciev, pomôže znížiť hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi, reguluje vysoký krvný tlak, pôsobí ako prevencia pred vznikom nebezpečných krvných zrazenín a zároveň podporuje zvýšenie hladiny dobrého HDL cholesterolu.

2. Podporuje zdravie pečene:

Rakytníkový olej vďaka obsahu zdravých tukov, karotenoidov a vitamínu E chráni bunky pečene pred poškodením. Štúdie dokonca naznačujú, že môže pravidelné užívanie tohto oleja prispieť k regenerácii poškodených pečeňových buniek.

Pozitívnym výsledkom je aj zistenie, že podávanie 1 gramu rakytníkového oleja 1-3 krát denne znižuje hladinu cholesterolu, triglyceridov a pečeňových enzýmov v krvi.

3. Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasov:

Rakytníkový olej pokožku hydratuje, dodáva jej pružnosť a svieži vzhľad. Okrem toho dokáže pri pravidelnom použití zmierniť viditeľnosť vrások a spomaľuje starnutie kože. Využijete ho aj pri liečbe kožných mykóz či zápalov. Podporuje tiež rýchlejšie hojenie rán, strií a popraskanej kože a to aj na bradavkách u dojčiacich žien.

Ak sa radi slníte, rakytníkový olej pomôže ochrániť pokožku pred škodlivým UV žiarením a pôsobí ako prirodzená prevencia pred vznikom rakoviny kože.

Výhodou je aj jeho antibakteriálny účinok, ktorý pomáha pri hojení akné, popálenín, preležanín či iných kožných problémov, kde hrozí prípadný vznik infekcie.

Vnútorné užívanie rakytníkového oleja telu zabezpečí široké spektrum prospešných vitamínov, minerálov, antioxidantov a zdravých tukov, ktoré podporia kvalitu a vitalitu vlasov a vlasovej pokožky.

4. Podporuje trávenie:

Rakytníkový olej chráni sliznicu tráviaceho traktu pred škodlivými vplyvmi ako alkohol, lieky, Helicobacter pylori, kyseliny a iné. Vďaka tomu pôsobí ako prevencia pred vznikom zápalov a vredov.

Rakytníkový olej dokáže pôsobiť nielen ako účinná prevencia ale tiež ako terapeutický prostriedok. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi mali by ste vedieť, že tento olej urýchli regeneráciu tkaniva dvanástorníka a žalúdka, čím skráti celkovú dobu liečenia problému.

5. Pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny:

Rakytníkový olej je plný antioxidantov a flavonoidov ako karotenoidy, kvercetín či vitamín E, ktoré pôsobia ako prevencia pred degeneráciou buniek a zároveň dokážu rast existujúcich rakovinových buniek spomaliť alebo úplne zastaviť.

Výhodu rakytníkový olej prináša aj počas tradičnej liečby rakoviny chemoterapiou, pretože dokáže zmierniť jej nepríjemné nežiadúce účinky.

6. Posilňuje imunitu:

Pre svoj pozoruhodný obsah živín rakytníkový olej posilňuje obranyschopnosť tela voči vírusom, baktériám, parazitom a iným patogénom z okolia. Ďakovať za to môžeme hlavne vysokému obsahu flavonoidov, prírodných rastlinných zlúčenín, ktoré potláčajú zápaly v tele od ich počiatku.

7. Pôsobí ako prevencia pred rozvojom diabetesu:

Rakytníkový olej reguluje hladinu cukru v krvi a to najmä po konzumácii jedál bohatých na sacharidy. Znamená to, že ide o prírodnú zbraň proti diabetesu 2.typu.

8. Podporuje činnosť mozgu:

Rakytníkový olej obsahuje alfa a gamma linolénové kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu a celej nervovej sústavy. Zároveň zlepšujú psychické zdravie človeka vďaka tomu, že pôsobia antidepresívne.

9. Podporuje funkciu nadobličiek:

Rakytníkový olej obsahuje vzácne omega 7 kyseliny, ktoré pôsobia ako prevencia pred tzv. únavou nadobličiek. Hovoríme o stave, kedy človek pociťuje celkovú únavu, nedostatok energie, radosti do života a sprevádza ho syndróm vyhorenia.

Okrem spomenutých blahodarných účinkov dokáže rakytník pomôcť aj pri:

- problémoch so suchosťou očí,

- nepríjemných prejavoch menopauzy,

- zápaloch v tele,

- zápaloch kĺbov,

- detoxikácii tela,

- nachladnutí a infektoch horných dýchacích ciest,

- nedostatku energie,

- alergiách,

- depresívnych stavoch.

UŽÍVANIE A SKLADOVANIE RAKYTNÍKOVÉHO OLEJA

Výhodou rakytníkového oleja je jeho široké využitie. Užívať ho môžete vnútorne no pomôže aj na vonkajšie použitie na pokožke.

Užívajte ho pravidelne v pomere 1 čajová lyžička 2-3 krát denne. Dôležité je ale dodržať jedno pravidlo: rakytníkový olej nikdy neupravujte tepelne! Pridávať ho môžete aj do jedál alebo z neho vytvárať výživné zálievky napríklad na šaláty alebo záverečné dochutenie jedál.

V prípade vonkajšieho použitia je vhodné rakytníkový olej natierať na postihnuté miesto minimálne 2-krát do dňa.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho