Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Popáleniny na koži: Ako si pomôcť pomocou esenciálnych olejov?

Na lepšie hojenie a regeneráciu kože po ľahkých popáleninách môžete použiť bylinné, esenciálne oleje. Tieto druhy sú najlepšie.

Popáleniny na koži: Ako si pomôcť pomocou esenciálnych olejov?

Kvalitné esenciálne oleje môžu byť domácim prostriedkom na efektívnu a účinnú pomoc pri rôznych zdravotných problémoch. Čisté bylinné výťažky bez použitia chémie by mali mať čestné miesto na poličke každej domácnosti.

V dnešnom článku sa budeme venovať ľahkým popáleninám a spôsobom, ako si pomocou bylín pomôcť k úľave od bolesti a rýchlejšej regenerácii postihnutej kože.

Naše éterické oleje sú silným koncentrátom liečivých výťažkov z byliniek, ktoré pestujeme v slnečnej záhrade úplne bez použitia chémie. Preto vždy pri nanášaní na pokožku odporúčame éterické oleje riediť v inom rastlinnom oleji, napríklad kokosovom, hroznovom, jojobovom, makadamovom, makovom a iných.

ÉTERICKÉ OLEJE NA POPÁLENINY 1.STUPŇA

Sem-tam sa to stane každému z nás. Neopatrne sa chytíme horúceho hrnca, popálime sa na pekáči alebo jednoducho mierne zhoríme na slnku. Takéto menšie popáleniny je možné liečiť doma bez potrebného zásahu lekára.

Popáleniny 1. stupňa postihujú vrchnú vrstvu kože. Príznakom je lokálne začervenanie, bodavá bolesť a prípadne aj pľuzgier. Zahojenie postihnutého miesta môže trvať až mesiac. Miesto je však potrebné udržiavať čisté tak, aby sa nerozvinul zápal. Práve na tento účel sú výbornou pomocou z prírody éterické oleje z týchto byliniek:

1. Rumančekový olej - pomáha pri všetkých popáleninách kože, vrátane tých od slnečných lúčov. Má antibakteriálne a protizápalové účinky, zároveň však pokožku zvláčňuje, vyživuje a urýchľuje jej hojenie.

2. Levanduľový olej - pomáha znižovať bolestivosť miesta a zároveň má silné antiseptické účinky. Výťažok z tejto bylinky pomáha urýchliť zotavenie poranenej kože.

3. Mätový olej - je výborný na potlačenie bolesti, prirodzené ochladenie miesta a zmiernenie zápalových procesov.

4. Šalviový olej - má silný antibakteriálny účinok, pomáha preto výrazne znižovať riziko vzniku lokálnych zápalov kože.

SPÔSOB, AKO OLEJ APLIKOVAŤ

Popáleniny nikdy nepotierajte čistým, neriedeným esenciálnym olejom. Stav kože by ste totiž mohli naopak ešte viac zhoršiť, nakoľko ide o silne koncetrované výťažky. Vždy ich preto rieďte v nosných olejoch tak, ako sme uviedli na začiatku článku. Popálenú kožu potom pretrieme zmesou olejov pokojne aj niekoľko krát denne.

Druhým riešením je pridať približne 5 kvapiek do oleja do 250ml vody alebo bylinného hydrolátu. V tejto zmesi namočíme ľubovoľnú tkaninu, napríklad utierku a toto na postihnuté miesto priložíme vo forme obkladu.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho