Špaldová múka sa oproti pšeničnej teší čoraz väčšej obľube. Využíva sa pri pečení chleba, výrobe cestovín, pizze a ďa...
Tipy, ako schudnúť zdravo, s trvalým výsledkom a bez straty svalstva.
Proteínový koláč s minimom múky. Spoznajte rýchly, chutný a trvácny dezert.
Radavská farma vám ponúka domáce mäsové špeciality bez konzervantov, stabilizátorov a farbív. Prečo je také chutné a ...
Desiata nemusí byť len o balených keksíkoch plných cukrov. Pripravte deťom rýchle a výživné desiate!
Žerucha a jej terapeutické vlastnosti bola dlhé desaťročia prehliadaná a považovaná skôr za burinu. Rastie totiž pomerne ľahko a rýchlo. Cielene sa začala pestovať až v 19.storočí v Anglicku. Aké sú dôvody na jej pravidelnú konzumáciu?
VITAMÍNY A MINERÁLY V ŽERUCHE
Žerucha patrí do rovnakej skupiny ako brokolica, kapusta alebo kel. Má nízky obsah kalórií a preto ju ocenia aj ľudia, ktorí potrebujú kontrolovať svoj príjem. Narozdiel od inej mikrozeleniny žerucha obsahuje nižší pomer bielkovín, čo však bravúrne vyvažuje vysoký obsah:
- vitamínov C, A, B1, B2, B3, B6, D, E,
- horčičného oleja,
- tiamínu, riboflavínu,
- dusičnanov,
- železa, jódu, draslíka, vápnika, fosforu a ďalších.
Napríklad jedna šálka mikro žeruchy vášmu telu dodá až 109% odporúčanej dennej dávky vitamínu K.
ŽERUCHA AKO BOJOVNÍK PROTI ZDRAVOTNÝM PROBLÉMOM
Mikro žerucha je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred vplyvom oxidačného stresu a tým aj pred vznikom a rozvojom závažných ochorení. Pri skúmaní 12-tich druhov zeleniny sa zistilo, že práve žerucha obsahuje najvyššie množstvo flavonoidov a to viac ako 40 druhov.
Pri pravidelnej konzumácii:
- Dodáva telu energiu,
- Podporuje činnosť obličiek,
- Má antibiotické účinky,
- Pomáha detoxikovať krv,
- Podporuje hustotu kostí,
- Podporuje kardiovaskulárny systém,
- Pôsobí ako prevencia pred vznikom diabetesu 2.typu,
- Pôsobí ako prevencia pred vznikom nádorov najmä pľúc, čriev, prostaty a kože,
- Má protizápalový účinok,
- Posilňuje imunitný systém,
- Podporuje zdravie očí,
- Zlepšuje fyzický výkon a následnú regeneráciu.
MIKRO ŽERUCHA V KUCHYNI
Chuť žeruchy je výrazná, pikantná a veľmi sa podobá napríklad horčici. Využijete ju pri tvorbe šalátov, omáčok alebo ako výborné spestrenie obyčajného chlebíka.
Vysoký antioxidačný potenciál žeruchy treba jednoznačne využiť, preto je lepšie túto mladú rastlinku tepelne neupravovať. Vyskúšajte ňou posypať akékoľvek svoje jedlo, pridajte ju na vrch polievky alebo z nej vymixujte pomocou malého množstva olivového oleja chutné pesto.