Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Džem, marmeláda alebo lekvár? Spoznajte jednoduché rozdiely.

Zhrnieme vám všetko potrebné o marmeládach, džemoch a lekvároch. Ktorý bude váš favorit?

Džem, marmeláda alebo lekvár? Spoznajte jednoduché rozdiely.

Určite ste sa už prichytili vo chvíli, keď v obchode sledujete poličku s ovocnými nátierkami a študujete etikety s cieľom dozvedieť sa, aký je medzi nimi rozdiel. Všetko potrebné o marmeládach, džemoch a lekvároch si zhrnieme v tomto článku.

Marmeláda

Marmeláda je ovocný výrobok hustejšej, rôsolovitej konzistencie. Vyrába sa z rozmixovaného ovocného pyré. Farba marmelády je jasná, čiastočne priehľadná a textúra jemná. Aby sme dosiahli konzistenciu podobnú želé, masu je dobré po uvarení precediť.

Odporúčame ho použiť ako nátierku na koláče, raňajkové toasty, alebo pridať lyžičku do kaše, ktorej razom dodá zaujímavú, ovocnú chuť a farbu. Marmeládu nikdy nepoužívajte na plnené pečené koláče, napríklad taštičky. Tento výrobok sa vplyvom tepla rýchlo roztápa a mení konzistenciu.

Lekvár

Lekvár si zo všetkých spomenutých výrobkov vyžaduje najviac času a úsilia. Pripravuje sa pomalým varením zrelých, sladkých a správne dozretých plodov. Variť pritom môžeme aj celé, dobre očistené kusy. Dĺžka varenia je individuálna v závislosti od druhu použitého ovocia a podielu vody, ktoré obsahuje.

Ozbrojte sa však poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože kvalitný lekvár je hotový až vo chvíli, keď sa varením odparí všetka prebytočná voda. Počas varenia ovocie priebežne miešajte, aby sa zabránilo prihoreniu. Podľa potreby môžete masu osladiť, správne dozreté ovocie však samo o sebe obsahuje dostatok prírodného cukru. Vo výsledku tak získate hustú, krémovú nátierku, ktorá vďaka správnej príprave odolá prípadným plesniam alebo kvaseniu.

Džem

Džem je vlastne nátierka s kúskami ovocia. Proces prípravy je podobný ako v prípade lekváru, nie je ale až tak zdĺhavý. Výsledkom je hustá nátierka s kúskami ovocia. Hustotu džemu dosiahneme prírodnou cestou vďaka pektínu, teda látke, ktorú ovocie obsahuje a má želírovacie vlastnosti. Najviac pektínu prirodzene obsahujú jablká, duly, egreše alebo ríbezle. Do masy môžete pridať škoricu, vianočné druhy korenia, trochu rumu, vanilku alebo čokoľvek, čo vaši blízki milujú.

Hustý džem s kúskami ovocia plňte za horúca do čistých, sterilizovaných pohárov. Domáci džem vás dokáže aj počas tuhej zimy mysľou preniesť do slnečných, teplých dní.

Vďaka šťavnatej a sladkej úrode si každý z nás s trochou cviku dokáže vytvoriť nátierkové zásoby na celý rok. Je pritom len na vás, či sa rozhodnete pre jednodruhové džemy, marmelády alebo lekvár alebo dáte vašim chuťovým pohárikom explóziu chutí s viaczložkovými produktmi.

Ak si aj napriek tomuto článku netrúfate na tvorenie vo vlastnej kuchyni, vyskúšajte naše produkty. Všetky ovocné nátierky sú robené z plne dozretých plodov priamo na rastlinách, ručne vyrábané a s láskou balené v limitovanom počte podľa úrody.

Bežné marmelády, džemy a lekváre z obchodov sú plné zbytočného cukru, konzervantov, farbív a obsahujú minimálne množstvo ovocia. O kvalite ovocia by sme mohli tiež diskutovať. Siahnite preto po lepšej, zdravej alternatíve bez chémie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho