Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

12 výhod, ktoré prináša brokolica.

Brokolica je živinami nabitá zelenina, ktorá na tanieri nesmie chýbať. Viete, ako pomôže vášmu organizmu?

12 výhod, ktoré prináša brokolica.

Ak príde na reč zdravý životný štýl, brokolica je vždy na prvých priečkach odporúčaných potravín. A veru, nečudujeme sa.

Brokolicu je možné jesť surovú alebo jemne tepelne upravenú. Ideálne je ju iba trochu spariť tak, aby zostala chrumkavá. Ľudia často robia pri príprave brokolicu jednu zásadnú chybu a to, že ju neprimerane dlho varia alebo pečú. Plodina tak stratí živiny, farbu aj chuť. Pozor, brokolica je správne pripravená vtedy, ak je výrazne slabo zelená a chrumkavá!

BLAHODÁRNE ÚČINKY BROKOLICE

V prospech konzumácie brokolice hovorí jej úžasný profil výživných látok. Vedeli ste, že iba 80 gramov brokolice hravo pokryje potrebnú dennú dávku vitamínu C? Okrem toho je zdrojom vitamínu A, K, B9, selénu, fosforu, draslíka a iných.

Konzumácia brokolice prináša radu výhod:

- Je silným zdrojom antioxidantov čo znamená, že chráni bunky pred degeneratívnymi zmenami a telo pred rozvojom závažných ochorení,

- Potláča zápaly v tele,

- Znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,

- Pôsobí ako ochrana pred vznikom rakoviny a spomaľuje rast existujúcich nádorov, najmä pri rakovine prsníka, prostaty, hrubého čreva a žalúdka,

- Pôsobí ako prebiotikum a podporuje zdravie čriev,

- Pôsobí ako prevencia pred vznik srdcovo-cievnych ochorení,

- Zlepšuje trávenie a podporuje pravidelné vyprázdňovanie,

- Podporuje funkcie mozgu a zlepšuje psychickú kondíciu,

- Spomaľuje starnutie,

- Podporuje silu a hustotu kostí,

- Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je kľúčová pre správny vývoj plodu v tehotenstve,

- Posilňuje imunitný systém.

BROKOLICA Z POHĽADU NUTRIČNÝCH UKAZOVATEĽOV

Brokolicu odporúčame aj v prípade, ak sa usilujete o chudnutie. Tento dar prírody sa totiž pýši vynikajúcimi nutričnými hodnotami. 100 gramov brokolice obsahuje iba 34 kalórií a 2,8 gramov bielkovín a to znamená, že ak si jej naservírujete plný tanier, zasýti no nezaťaží trávenie a rozhodne z nej nepriberiete. Navyše, obsahuje dostatok vlákniny, ktorá sa postará o pravidelné, zdravé vyprázdňovanie a správne fungovanie metabolizmu.

Čo vyplýva z dnešného článku? Ak sa zaujímate o zdravie a vitalitu svojho tela, rozhodne nezabúdajte na brokolicu. Nebudeme preháňať ak povieme, že ide o koncentrované zdravie na tanieri.

Brokolica je na prípravu jednoduchá a veľmi rýchla. Z našej brokolice pestovanej bez chémie určite nič nevyhadzujte a skonzumujte aj hrubú „stonku", ktorá chutí ako mladý kaleráb.

Vyskúšať ju môžete v polievke, zeleninových jedlách a výborne si rozumie aj so syrom. Našou obľúbenou je brokolicová nátierka s tekvicovými semienkami. Mňam!

Ako najradšej pripravujete brokolicu u vás doma?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho