Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

NEDOSTATOK SLNKA V ZÁHONE? VYSAĎTE TIETO RASTLINY

Nedostatok slnka v záhone nemusí byť na škodu, pretože niektorým rastlinám vyhovuje. Prečítajte si, ktoré sú to.

NEDOSTATOK SLNKA V ZÁHONE? VYSAĎTE TIETO RASTLINY

Máte kúsok tienistej zeme a myslíte, že sa na nej nič nemôže urodiť? Práve naopak, niektorým rastlinám miesta bez sálavého slnka vyhovujú. Dnešná téma zaujme každého s týmto problémom. Ukážeme vám, že aj takéto miesta je možné efektívne využiť a zhodnotiť. Poďme spolu na to.

Tienisté časti záhrad netreba považovať za negatívum. V lete počas horúcich dní sa stávajú útočiskom nielen nás, ale aj zvierat, ktoré tu dokážu nájsť príjemné miesto pre načerpanie nových síl a oddych. V týchto oblastiach sa zväčša drží lepšia vlhkosť pôdy a tiež vzduchu.

Nevýhodou ale môže byť fakt, že miesta s nedostatkom slnka obľubujú aj menej príjemné komáre alebo slimáky.

Ktoré druhy zeleniny, ovocia a liečivých rastlín sú vhodné na miesta s nedostatkom slnka? Príroda nám ponúka radu možností:

1. Koreňová zelenina - mrkve, reďkovke alebo cvikli sa bude dariť aj bez výrazného slnka. Ku krásnej úrode postačia približne 4 hodinky slnečného svitu. Rovnako toto miesto využijete aj na cibuľoviny.

2. Aromatické bylinky - petržlen, koriander, pažítka, mäta, citrónová tráva, kostihoj, majoránka alebo estragón sú byliny ktorým tienisté položenie vyhovuje.

3. Listová zelenina - pak choy, rukola, kel, čínska kapusta.

4. Bobuľové ovocie - niektoré druhy jahôd, čučoriedky, ríbezle, egreše, maliny alebo černice. Tak ako vo voľnej prírode aj vo vašej záhrade si dokážu s tieňom poradiť. Jedinou nevýhodou sa môže javiť nedostatočná sladkosť plodov.

5. Lieska - dokáže poskytnúť hojnú úrodu lieskových orieškov aj v prípade, že je vysadená v polotieni.

Ak teda máte nevyužité polotienisté až tienisté miesto, odporúčame vám kombinovať v záhone niektoré zo spomenutých plodín.

Ďalším riešením je záhradu mierne presvetliť. Ak vám clonia vysoké stromy, zrežte vrchné, nedostupné konáre. Alebo vyskúšajte do priestoru osadiť biele alebo lesklé prvky, ktoré odrážajú svetlo.

Ak si nieste istí alebo patríte medzi permakultúrnych začiatočníkov, vysaďte niektoré rastliny do nádob, ktoré môžete počas dňa sťahovať podľa toho, aké slnečné podmienky im vyhovujú.

Dúfame, že si odteraz svoje tienisté miesta pozemku budete užívať o čosi viac. A možno sa práve tieto stanú vašimi obľúbencami. Bavia vás tipy a triky z našej Veselej farmy? Dajte nám vedieť, čo vás zaujíma najviac!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho