Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Na kvalite črevného mikrobiómu záleží. Zisti, prečo.

Viac ako dve tretiny imunitného systému pochádza zo zdravých čriev. Čo to znamená?

Na kvalite črevného mikrobiómu záleží. Zisti, prečo.

S pojmami ako črevný mikrobióm, črevná mikroflóra alebo črevné prostredie sa v našich článkoch stretávate pomerne často. Dôvodom je najmä to, že tejto časti tela prikladáme vysokú dôležitosť nielen my, ale hlavne obrovská rada výskumov ktoré potvrdili, že zdravie čriev priamo ovplyvňuje celkové zdravie a imunitu človeka.

ZDRAVÉ ČREVO = ZDRAVÝ ČLOVEK

Čo to vlastne črevný mikrobióm je? Ide o rozsiahly mix baktérií, húb, kvasiniek a vírusov, ktoré bežne tvoria prostredie nielen našich čriev, ale aj celého tela. Nejde pritom o nič negatívne, práve naopak. Prítomnosť týchto mikroorganizmov je pre správne fungovanie organizmu kľúčová. Vždy však ide o to, aké je ich rozloženie, pretože tak, ako naše črevá osídľujú pozitívne mikroorganizmy, môže dôjsť aj k opaku.

Vedeli ste, že črevná mikroflóra priamo súvisí so správnou funkciou imunitného systému, hormonálneho systému, kondíciou kože ale aj psychickým zdravím? Dokonca sa zistilo, že poškodený mikrobióm môže mať priamy vplyv na vznik a rozvoj nádorových ochorení.

Ľudia si bežne myslia, že jedinou úlohou čriev je trávenie potravy a vylučovanie nepotrebných častí z tela von. Nedostatočná informovanosť potom vedie aj k zlej starostlivosti o seba a svoje zdravie, ktoré tkvie práve v črevách. Hlavnou funkciou čriev je pritom tvorba silného imunitného systému, vstrebávanie výživných látok do tela a tiež produkcia niektorých hormónov. Jedným z nich je aj známy hormón šťastia - serotonín, ktorý priamo ovplyvňuje náladu a energiu človeka. Teraz už viete, prečo sú črevá a ich zdravie oveľa dôležitejšie, ako sme si mysleli.

Medzi prospešné črevné mikroorganizmy patrí napríklad Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Sachcaromyces boulardii a iné.

ČREVÁ SÚ PRIRODZENÁ OCHRANA PRED TOXÍNMI

Zdravá črevná mikroflóra má aj ochrannú funkciu. Zabezpečuje, aby sa prítomné toxíny nedostali do tela. Oslabená stena čreva a jej priepustnosť spôsobuje radu problémov:

- Uvoľňuje do krvi baktérie a toxíny,

- Prepúšťa zvyšky nestrávených pokrmov,

- Spôsobuje zápaly v tele,

- Oslabuje imunitný systém,

- Zhoršuje vstrebávanie vitamínov a minerálov,

- Spôsobuje únavu a zlú psychickú kondíciu,

- Podporuje vznik alergií a intolerancií,

- Zhoršuje kvalitu spánku,

- Spôsobuje bolesti alebo svrbenie v tele,

- Spôsobuje rapídne chudnutie a nechutenstvo,

- Podporuje vznik a rozvoj autoimunitných ochorení.

TO, ČO ČREVNÝ MIKROBIÓM NIČÍ

Našli ste sa v predošlých vetách a máte pocit, že za vaše zdanlivo neidentifikovateľné problémy môžu oslabené črevá? Zdravé črevné prostredie ničíme niekoľkými spôsobmi:

- Užívanie antibiotík,

- Fajčenie, pitie alkoholu a užívanie drog,

- Chemikálie v strave,

- Nedostatočná starostlivosť o ústnu dutinu,

- Stres,

- Konzervatny, umelé sladidlá, polotovary, dochucovadlá.

TO, ČO ZDRAVÝ ČREVNÝ MIKROBIÓM PODPORUJE

Naopak, ak patríte medzi ľudí, ktorí sú odhodlaní svoje návyky zmeniť a tým zlepšiť celkovú obranyschopnosť tela, zamerajte sa na:

- Prebiotiká- čerstvá zelenina a ovocie, potraviny bohaté na chlorofyl ako mikrozelenina, morské riasy, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, semená, včelí peľ,

- Probiotiká- biely jogurt, kefír, fermentovaná kapusta, tempeh, kombucha a iné.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho