Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Liečba ekzému pomocou zdravého životného štýlu

Nepríjemný kožný ekzém sa prejavuje suchými miestami so sklonom k svrbeniu a praskaniu kože. Esenciálne oleje môžu potlačiť zápal kože a podporiť jej obnovu.

Liečba ekzému pomocou zdravého životného štýlu

Ekzém a dermatitída sa prejavujú ako suché, svrbivé miesta. Pokožka môže byť začervenaná, popraskaná a citlivá na vonkajšie pôsobenie, čo zhoršuje psychickú aj fyzickú pohodu pacienta.

Ekzém, jeho vznik a rozvoj priamo súvisí so zápalovými procesmi tela a práve vyvážená, čistá strava a kvalitná voda dokáže tieto zápaly výrazne potlačiť. Potravinami, ktoré zápal môžu zhoršovať sú napríklad mlieko a mliečne výrobky, pšenica, sója, paradajky, orechy, morské plody a podobne. Toto je však vysoko individuálna vec a preto ak nemáte potvrdenú neznášanlivosť určitej potraviny, určite ju preventívne zo svojho jedálnička nevyhadzujte.

Kožná reakcia po konzumácii nevhodného jedla prichádza pomerne rýchlo. Môže sa objaviť už pár hodín po zjedení a trvať aj niekoľko dní, pretože telo bojuje so zápalom.

STRAVOVANIE PRE ZDRAVÚ POKOŽKU BEZ ZÁPALOV

Ako by mal vyzerať zdravý, vyvážený jedálniček, ktorý lieči?

1. Vysoký podiel prebiotík - to znamená farebná, voňavá strava plná ovocia a zeleniny, ideálne pestovaná bez chémie z lokálneho zdroja. Pretože aj pesticídy a rôzne chemické hnojivá oslabujú náš imunitný systém a dávajú priestor rozvoju ochorení, vrátane kožných ekzémov.

Ovocie a zelenina z našej záhrady obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú zdravé črevné prostredie. Patria sem napríklad listová zelenina, bobuľové ovocie, čerešne a podobne.

2. Zdravé tuky a bielkoviny - do jedálnička určite pridajte zdravé, omega 3 mastné kyseliny. Zdrojom omega 3 kyselín sú napríklad mastné ryby ako losos, tuniak, makrela, sumec, ďalej vajcia, orechy a semienka.

3. Probiotiká - medzi ktoré patria fermentované potraviny ako kvasená kapusta, kvalitný biely jogurt, kefír či tempeh. Tieto potraviny vytvárajú vhodné prostredie pre množenie prospešných črevných baktérií.

BYLINNÉ VÝŤAŽKY PRE ĽUDÍ S EKZÉMOM

Účinnou súčasťou doplnkovej alebo tzv. alternatívnej liečby sú aj výťažky z liečivých bylín v rôznych formách. Vyskúšať môžete čaje, esenciálne oleje a bylinné vody získavané destiláciou. Viete, ktoré byliny pomôžu v boji proti ekzematickým prejavom na koži?

- Mätový olej - upokojuje pokožku, zmierňuje svrbenie, podporuje trávenie a črevnú mikroflóru a zlepšuje psychický stav,

- Nechtíkový olej - má silné protizápalové a regeneračné vlastnosti, zároveň však potláča aj bolesť a svrbenie pokožky, pôsobí ako prevencia pred praskaním kože a môže ekzém prirodzene zmenšovať.

Ak teda trpíte týmto problémom, vyskúšajte v prvom rade zmeniť stravu. Eliminačná diéta vám pomôže pochopiť, ktoré potraviny pre vás nie sú vhodné a dokáže veľmi výrazne zlepšiť váš zdravotný a aj psychický stav.

Zostavte si svoj zoznam jedál a ak vám niektorá z potravín zlepší alebo naopak zhorší stav, vždy si túto skúsenosť zapíšte. Do mesiaca si dokážete vytvoriť svoj dokonalý, protizápalový jedálniček. Doplnkovú liečbu doplňte o bylinné extrakty, ktoré pomôžu zápaly v tele aj pokožke rýchlejšie potlačiť a zároveň podporia správnu regeneráciu kože.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho