Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zázrak prírody menom oregano.

Oregano je liečivá bylina s rôznymi blahodárnymi účinkami. Poznáte oreganový olej?

Zázrak prírody menom oregano.

Oregano je dobre známe ako aromatická bylinka či korenina do talianskych jedál. Túto úžasnú bylinu nájdete v ponuke aj na našom e-shope a čo je najlepšie, v prémiovej kvalite pestované bez chémie. Vedeli ste ale, že sa z neho vyrába aj liečivý olej?

Oregano je bylina s pôvodom v Európe, konkrétne v mediteránskej oblasti. Nájsť ho môžete aj pod názvom Pamajorán obyčajný alebo v slovenskom ľudovom liečiteľstve ako Dobromyseľ. Ide o nenáročnú bylinu, ktorá rastie aj bez starostlivosti vo voľnej prírode. Obľubuje suchšie, slnečné miesta a pôdu s vysokým obsahom piesku.

AKO JE MOŽNÉ VYUŽIŤ OREGANOVÝ OLEJ?

Oreganový olejfunguje ako silne koncentrované prírodné antibiotikum s protiplesňovým účinkom. Zistilo sa, že ako doplnok dokáže účinne bojovať proti Stafylokokom aj E.coli, ktorá pri premnožení spôsobuje infekcie močového a pohlavného ústrojenstva.

Vďaka vysokému obsahu terpénov a fenolov má silné antioxidačné vlastnosti. Ukázalo sa, že spomedzi ostatných bylín v obsahu týchto látok rozhodne obsadzuje prvé priečky. Ak by sme ho porovnali s čučoriedkami, jeho sila je až 4 - násobne lepšia.

Ďalšími benefitmi na ľudské zdravie je:

o redukcia LDL cholesterolu,

o eliminuje premnožené kvasinky,

o podporuje trávenie,

o znižuje plynatosť,

o pôsobí protizápalovo,

o funguje ako prevencia pred rozvojom rakoviny,

o pri inhalácii spriechodňuje dýchacie cesty,

o dodáva psychickú vyrovnanosť a pokoj,

o podporuje chudnutie.

ŠPECIFIKÁ OREGANOVÉHO OLEJA

Tento olej je možné aplikovať aj lokálne na pokožku. Má jemne chladivý efekt, miesto dokonale vydezinfikuje a zbaví prípadných baktérií. Efektívne tak predchádzame rozvoju infekcie. Využijete ho pri liečbe akné, psoriázy, plesňových ochorení kože alebo bradaviciach.

Chuť oreganového oleja je veľmi intenzívna a štipľavá. Odporúča sa preto začať s minimálnym množstvom napríklad 2 kvapky rozpustiť v troche vody a vypiť. Kvalitný oreganový olej nájdete v špecializovaných obchodoch alebo lekárňach.

Tento bylinkový olej predstavuje silný koncentrát prírodného zázraku a my sa nečudujeme, že bolo oregano využívané v ľudovom liečiteľstve už pred tisíckami rokov. Ak máte niektorý zo spomínaných problémov, určite stojí za vyskúšanie a to aj ako prídavok do zdravých, čerstvých štiav.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho