Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Užívanie echinacei u detí: Áno alebo nie?

Echinacea bojuje proti zápalom, infekciám, baktériám aj vírusom. V tomto článku sa dočítate, či je vhodné podporiť ňou obranyschopnosť tela u detí.

Užívanie echinacei u detí: Áno alebo nie?

Túto liečivú bylinu s americkým pôvodom využívali už pôvodní obyvatelia kontinentu. Ide o trvalku, ktorá upúta krásne zafarbenými kvetmi do purpurova a výškou až do 100 cm.

S obľubou sa využíva na riešenie zápalov, prechladnutia či infekcií dýchacích ciest. Môžu ju ale užívať aj malé deti?

POZITÍVNE ÚČINKY UŽÍVANIA ECHINACEI

Echinacea obsahuje množstvo potrebných antioxidantov, kyselín, polyfenolov a ďalších rastlinných zlúčenín, ktoré podporujú zdravie ľudského organizmu.

Echinaceu je vhodné užívať v prípadoch ak:

- Trpíte prechladnutím, infekciami horných dýchacích ciest,

- Máte akýkoľvek zápal v tele a dokonca aj v mozgu,

- Potrebujete podporiť pamäť,

- Potrebujete regulovať hladinu cukru v krvi,

- Trpíte psychickými problémami vrátane úzkosti a depresie,

- Potrebujete rýchlejšie zahojiť rany,

- Potrebujete eliminovať vyrážky alebo výsevy.

UŽÍVANIE ECHINACEI U DETÍ

Echinacea je vhodná aj pre deti. Podľa dostupných informácií sa za druh s najlepšími výsledkami pri doplnkovej liečbe považuje Echinacea purpurea, ktorá rastie aj v našej slnečnej záhrade.

Najlepšie výsledky boli zaznamenané po podaní pri prechladnutí, na infekcie uší a očí, na kožné problémy a výsevy.

Pozor, u niektorých veľmi citlivých jedincov sa v zriedkavých prípadoch môže po užívaní tejto bylinky objaviť nežiadúca alergická reakcia. Ak sa preto rozhodnete deťom podávať na posilnenie imunitného systému echinaceu, začnite s malými dávkami alebo sa poraďte so svojím lekárom.

Ideálne dávkovanie liečivých výťažkov z echinacei pre deti prakticky neexistuje. Ak sa teda rozhodnete doplniť denný režim vašich detí o echinaceu, vždy sa riaďte pokynmi na obale a zohľadnite vek a váhu svojho dieťaťa. Vyberajte bylinné produkty, ktoré neobsahujú zbytočnú chémiu, farbivá, sladidlá alebo konzervanty. Deťom môže byť echinacea podávaná vo forme čaju, zriedeného esenciálneho oleja alebo hydrolátu.

Napriek tomu že je echinacea vhodná na užívanie pre celú rodinu pamätajte, že by sa pre svoju prirodzenú silu nemala vo zvýšenej forme vnútorne užívať viac ako 14 dní po sebe. Vždy si preto medzi užívaním urobte prestávky tak, aby táto bylina na váš imunitný systém nepôsobila kontraproduktívne.

Úplný zákaz užívania výťažkov z tohto kvetu majú ľudia, ktorí trpia akýmkoľvek autoimunitným ochorením a tiež tehotné ženy.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho