Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Vznik, rozvoj a liečba rakoviny. Akú úlohu zohrávajú bylinky?

Zdravý životný štýl a podporná alternatívna liečba dokážu v mnohých prípadoch pomôcť aj pri nádoroch. Prečítajte si zopár bodov, ako na to.

Vznik, rozvoj a liečba rakoviny. Akú úlohu zohrávajú bylinky?

Vedeli ste, že správna životospráva znižuje možnosť vzniku a rozvoja nádorových ochorení až o 70%? Rakovina je v dnešnej dobe zabijakom číslo 1. Ide o najrozšírenejšie ochorenie a postihuje ľudí bez ohľadu na vek. Ako sa správne stravovať tak, aby sme sa nestali pacientom s týmto ochorením?

RAKOVINOVÉ ŽIVOTABUDIČE

Na úvod si povieme potraviny, ktoré by ste mali jesť skôr výnimočne, pretože možnosť vzniku nádorov zvyšujú. Bohužiaľ, patrí sem takmer všetko, čo tvorí bežný jedálniček človeka 21.storočia. Hovoríme o potravinách s vysokým podielom cukrov, polotovary plné všakovakej chémie, konzervantov, farbív , dochucovadiel a umelých sladidiel. Takáto strava neposkytuje telu primeranú výživu a typickým je aj deficit vlákniny. Problematické sú aj spracované nekvalitné mäsové výrobky, niektoré mliečne výrobky a nesprávne tepelne upravené jedlá. Ide najmä o:

- dlho varené jedlá, čím sa znehodnocujú výživné látky,

- vyprážané jedlá,

- grilované jedlá, tu platí pravidlo, že čím prepečenejšie, tým viac karcinogénov jedlo obsahuje.

Pravidelnou konzumáciou týchto „pochutín" si nahrávame na vážny problém. Niet sa čo čudovať, že je rakovina celosvetovo najsmrteľnejším ochorením. Práve novodobá pandémie obezity výrazne vplýva aj na nárast výskytu nádorových ochorení. Dobrou správou je, že je možné rakovine efektívne predchádzať. Navyše, vyvážený a pestrý jedálniček pomáha aj pri liečbe rakoviny a regenerácii tela po náročnej liečbe.

PRÍRODNÁ PREVENCIA PRED VZNIKOM NÁDOROV

Neexistuje jedna superpotravina, ktorá by dokázala potlačiť chorobné zmeny buniek. Ak však svoje telo vyživíte komplexom zdravých potravín, riziko sa výrazne znižuje. Medzi protirakovinové potraviny a rastliny patrí:

· Čerstvá zelenina a ovocie bez chémie - obsahuje obrovské množstvo rastlinných živín, enzýmov a antioxidantov, ktoré preukázateľne bojujú proti škodlivému oxidačnému stresu, degenerácii buniek a v prípade existujúceho nádoru potláčajú jeho rast.

· Strukoviny a celozrnné obilniny - obsahujú vysoký pomer vlákniny. Niektoré štúdie ukázali perfektné výsledky a teda že skupiny ľudí, ktorí pravidelne konzumovali tieto plodiny znížili riziko vzniku karcinómu až o 50%. Ide hlavne o rakovinu žalúdka a hrubého čreva.

· Orechy, za studena lisované oleje a semená - majú silnú ochrannú a preventívnu funkciu. Podľa dostupných informácií má výrazný vplyv na zdravie buniek napríklad konzumácia ľanových semienok. Postačí pritom jedna polievková lyžica denne.

· Ryby - vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín majú aj ryby protizápalový účinok. Účinne tak bojujú najmä proti nádorom v tráviacej sústave.

· Koreniny - kvalitné korenia ako napríklad škorica, kurkuma, kajenské korenie alebo náš tradičný cesnak majú taktiež silný protizápalový a ochranný charakter.

· Aromaterapia - mnohé z esenciálnych olejov obsahujú látky, silice a antioxidanty, ktoré chránia telové bunky pred starnutím a vplyvom oxidačného stresu, čím pomáhajú predchádzať vzniku nádorových ochorení.

Výsledok? Správne zostavený jedálniček z týchto čerstvých a kvalitných potravín dokáže pôsobiť ako účinná prevencia pred vznikom rôznych druhov nádorov. Pomôže aj v prípade, ak vás toto zákerné ochorenie už trápi. Nezabúdajte však aj na zdravú formu pohybu a psychohygienu, ktorá v celom procese liečby a uzdravenia zohráva dôležitú úlohu.

ÚLOHA ESENCIÁLNYCH OLEJOV PRI LIEČBE RAKOVINY

Je pravda, že esenciálne oleje sami o sebe rakovinu vyliečiť nedokážu. Čo však dokážu a to celkom účinne, je zmiernenie príznakov ochorenia a nežiadúcich účinkov náročnej liečby.

Esenciálne oleje môžu v období boja s nádorovým ochorením pomôcť zmierniť bolesti, nevoľnosť, zvracanie, nespavosť, nechuť do jedla, potlačiť zápaly v tele aj na pokožke, pomôcť v liečbe kožných prejavov ako vyrážky, výsevy či ekzémy alebo zmieniť padanie vlasov a podporiť rast nových. Najlepšími pomocníkmi sú v tomto prípade mätový olej, levanduľa, kamilka, jazmín a ruža.

Môžu ale esenciálne oleje pomôcť ako prevencia pred vznikom nádorov? Na túto otázku je pomerne zložité jednoznačne odpovedať, nakoľko stále nie je dostatok štúdií, ktoré by tvrdenie potvrdzovali alebo vyvracali.

Čo je však dokázané je to, že silice, kyseliny a antioxidanty obsiahnuté v kvalitných bylinných olejoch môžu mať vplyv na spomalenie starnutia buniek a zároveň fungujú aj ako prevencia pred ich degeneráciou. Ako sme však uviedli v úvode, je nutné ich skombinovať s vhodne zostaveným jedálničkom, kvalitným pitným režimom, dostatočným spánkom a pohybom.

POUŽITIE ESENCIÁLNYCH OLEJOV NA PODPORNÚ LIEČBU

Esenciálne oleje z Veselej farmy môžete použiť niekoľkými spôsobmi, napríklad:

- Pridaním do difúzora,

- Nastriekaním do miestnosti,

- Po zriedení využiť na aplikáciu na pokožku, kúpeľ alebo zábal.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho