Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Tradičná slovanská obilnina: Raž siata.

Raž je typickou plodinou našich predkov, Slovanov. Je plná výživných látok a my vám povieme, prečo ju zaradiť do jedálnička.

Tradičná slovanská obilnina: Raž siata.

Raž spolu s pšenicou a jačmeňom patrí medzi najobľúbenejšie druhy obilia. V dnešnom článku vás presvedčíme, prečo je dôležité zaradiť ju do svojho jedálnička a aké benefity vám to prinesie.

Raž ako jedna z obilnín pochádza z Európy a ide o typickú plodinu Slovanov. Pre pestovanie raže je vhodné mierne až chladnejšie podnebie.

Z nutričného hľadiska ide o výbornú plodinu. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, malé množstvo tuku a vlákninu. Spomedzi minerálov spomenieme železo, vápnik, horčík, meď, draslík, fosfor, síru, fluor a podobne. Okrem toho je raž plná antioxidantov, vitamínov a ďalších dôležitých fytonutrientov. Obsahuje veľa vitamínu E, B1, B3, B6

Táto obilnina je mimoriadne všestranná. Možete ju použiť v podobe celého vareného zrna, múky, nápoja, vločiek a pripravovať ju na sladko aj na slano. Raž je možné konzumať aj ako klíčky. Mladý výhonok zrnu dodá lahodnú chuť a sviežosť.

V porovnaní s inými obilninami má raž menej kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, čo poteší najmä ľudí v diéte. Chuť je výraznejšia, vôňa silne aromatická a pečivo z nej má zväčša hutnejšiu, plnšiu konzistenciu.

Pozor, raž obsahuje lepok. Nie je preto vhodný pre celiatikov. Ak ale máte iba intoleranciu, je možné, že raž budete môcť konzumovať v určitom menšom množstve. Oproti pšenici totiž obsahuje minimálne množstvo lepku.

Aké má raž siata účinky na ľudské zdravie?

  • zlepšuje metabolizmus,
  • podporuje správne fungovanie nervovej sústavy,
  • zabraňuje hromadeniu tukov,
  • znižuje riziko rakoviny,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • reguluje krvný tlak,
  • spomaľuje starnutie pokožky a prospieva aj kvalite vlasov, preto sa jej extrakt používa aj pri výrobe kozmetiky a šampónov,
  • udržiava pružnosť ciev,
  • zabraňuje tvorbe žlčových kameňov,
  • zmierňuje symptómy menopauzy ako návaly tepla či potenie,
  • eliminuje tráviace problémy a črevné ochorenia, napríklad zápchu, hemeroidy alebo rakovinu hrubého čreva.

Túto mimoriadne výživnú obilninu od našich predkov by ste do svojho jedálnička mali zaradiť aj vy. Berme si od nich príklad, ako sa stravovať výživne, bez chémie a s lokálnymi plodinami, ktorým sa v našom podnebí prirodzene darí.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho