Koriander je zdrojom kvercetínu a terpenínu, ktoré pôsobia proti zápalom a ochraňujú bunky pred poškodením.
Červené mäso z kvalitného lokálneho zdroja môže byť pre vaše zdravie veľmi prospešné. Prečítajte si, ako ho správne s...
Histamínová intolerancia nie je dôvodom, prečo svoje telo a jedlo začať nenávidieť. Tieto potraviny vám pomôžu.
Mikro pohánka obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín a rutín. Viete, ako tieto látky pomáhajú?
Trápi vás vypadávanie vlasov? Prezradíme vám, ako môže kombinácia zdravého životného štýlu a aromaterapie premeniť va...
Raž spolu s pšenicou a jačmeňom patrí medzi najobľúbenejšie druhy obilia. V dnešnom článku vás presvedčíme, prečo je dôležité zaradiť ju do svojho jedálnička a aké benefity vám to prinesie.
Raž ako jedna z obilnín pochádza z Európy a ide o typickú plodinu Slovanov. Pre pestovanie raže je vhodné mierne až chladnejšie podnebie.
Z nutričného hľadiska ide o výbornú plodinu. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, malé množstvo tuku a vlákninu. Spomedzi minerálov spomenieme železo, vápnik, horčík, meď, draslík, fosfor, síru, fluor a podobne. Okrem toho je raž plná antioxidantov, vitamínov a ďalších dôležitých fytonutrientov. Obsahuje veľa vitamínu E, B1, B3, B6
Táto obilnina je mimoriadne všestranná. Možete ju použiť v podobe celého vareného zrna, múky, nápoja, vločiek a pripravovať ju na sladko aj na slano. Raž je možné konzumať aj ako klíčky. Mladý výhonok zrnu dodá lahodnú chuť a sviežosť.
V porovnaní s inými obilninami má raž menej kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, čo poteší najmä ľudí v diéte. Chuť je výraznejšia, vôňa silne aromatická a pečivo z nej má zväčša hutnejšiu, plnšiu konzistenciu.
Pozor, raž obsahuje lepok. Nie je preto vhodný pre celiatikov. Ak ale máte iba intoleranciu, je možné, že raž budete môcť konzumovať v určitom menšom množstve. Oproti pšenici totiž obsahuje minimálne množstvo lepku.
Aké má raž siata účinky na ľudské zdravie?
Túto mimoriadne výživnú obilninu od našich predkov by ste do svojho jedálnička mali zaradiť aj vy. Berme si od nich príklad, ako sa stravovať výživne, bez chémie a s lokálnymi plodinami, ktorým sa v našom podnebí prirodzene darí.