Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Kurkuma – starodávny liek z Ázie.

Kurkuma je liečivá rastlina s protizápalovým a antioxidačným účinkom. Vedeli ste, čo všetko dokáže?

Kurkuma – starodávny liek z Ázie.

Kurkuma je korenie s výnimočne silným protizápalovým účinkom. Typická výrazne žltá farba dokáže zafarbiť nielen jedlo, ale pri neopatrnom nakladaní môže utrpieť ujmu aj kuchynská linka či oblečenie. V Indii, odkiaľ pochádza sa využíva nielen ako korenina, ale hlavne ako tradičná liečivá bylina.

Sila tohto korenia je tak značná, že sa v mnohých smeroch považuje za výživový doplnok. Ak by ste si mali vybrať spomedzi širokej plejády iba jednu koreninu, odporúčame práve kurkumu.

Čím sa kurkuma líši? Obsahuje liečivé látky, tzv. kurkuminoidy, z ktorých najvýznamnejším je práve kurkumín - jeden z najsilnejších antioxidantov sveta. Kurkuma ho obsahuje obrovské množstvo - hovoríme až o 3 gramoch na 100g koreňa.

Ako ale dodať telu dostatočnú dávku kurkumínu? V našich podmienkach by bolo veľmi náročné prijať dostatok tejto liečivej látky prostredníctvom korenia. Preto je ideálne o kurkumu obohatiť čerstvé prírodné šťavy. Aby sme zvýšili vstrebateľnosť kurkumínu na maximum, stačí dodať trochu čierneho korenia, vďaka ktorému je vstrebateľnosť vyššia až o 2000%.

Druhý zo spôsobov, ako z tejto plodiny vyťažiť čo najviac je piť naše šťavy s jedlom alebo po ňom. Kurkumín sa totiž viaže na tuky a to znamená, že vstrebávanie výživných látok je v spojitosti s jedlom lepšie.

Aké výhody prináša?

  • stimuluje aktivitu mozgu a podporuje nervovú sústavu,
  • znižuje zápal v tele a to aj chronický,
  • chráni pred pôsobením škodlivých voľných radikálov,
  • znižuje možnosť vzniku ochorení srdca a ciev,
  • prevencia proti rakovine,
  • znižuje problémy spojené s artritídou,
  • bojuje proti psychickým ochoreniam vrátane depresie,
  • spomaľuje starnutie,
  • podporuje zdravie očí,
  • znižuje bolesť.

Kde všade sa ešte stretávame s kurkumou? Jej liečivé účinky využívajú pri príprave jedál, doplnkov výživy, pri výrobe pleťovej kozmetiky, zubných pást alebo ako prírodné farbivo.

Kurkuma poteší aj ľudí trpiacich zápalovým ochorením čriev alebo rôznymi druhmi potravinových alergií a intolerancií. Účinne totiž znižuje lokálny zápal tráviaceho traktu čím zároveň zlepšuje zdravé prostredie čriev a znižuje nepríjemné príznaky týchto zdravotných problémov ako napríklad hnačky alebo bolesti a kŕče.

Kurkuma je vďaka svojim účinným látkam skutočnou prírodnou zbraňou pred mikroorganizmami, zápalmi či degeneratívnymi zmenami ľudských buniek. To je aj dôvod, prečo sme sa tento antioxidant rozhodli pridávať do našich čerstvých štiav. Ako sa o svoje telo staráte vy, prijímate denne dostatok výživných látok?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho