Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

4 zdravé spôsoby, ako pripraviť vajcia

Pestrý jedálniček musí obsahovať aj vajcia. Ponúkame 4 zdravé spôsoby ich prípravy, ktoré ocenia aj ľudia v redukčnej diéte.

4 zdravé spôsoby, ako pripraviť vajcia

Celé vajce vrátane žĺtka sa považuje za jednu z najzdravších potravín sveta. V každom vajíčku je skryté veľké množstvo vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Vďaka svojej variabilite si našli miesto v sladkej aj slanej kuchyni. Viete, aké sú 4 najzdravšie spôsoby prípravy vajec?

  1. Varené na tvrdo

Celé vajce varené vo vode po dobu 5-10 minút podľa toho, v akej konzistencii si želáme mať žĺtok. Pre rovnomerné uvarenie by vajcia mali byť celé pod vodou. Vajce uvarené na tvrdo môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe, odporúčame ale maximálne 4 dni. Trik pre jednoduchšie šúpanie škrupinky? Do vody pridajte trochu sódy bikarbóny.

  1. Omeleta

Vyšľahané vajcia vylejeme na panvicu a na miernom stupni miešame do stuhnutia. Vaječné žĺtko obsahuje zdravé tuky, preto nie je potrebné vajce miešať na veľkom množstve oleja. Ak predsalen tento krok nechcete preskočiť, použite úplné minimum olivového oleja, ktoré rozotriete tzv. „pierkom". Riešením je aj olej v spreji. Omeletu potom môžete naplniť trochou syra, pridať listový špenát, čerstvú chrumkavú zeleninku a výsledkom je výživné jedlo plné chutí a farieb.

  1. Pošírované alebo stratené vajce

Pošírované vajce je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať čerstvé, kvalitné vajce. Táto metóda sa s obľubou využívala už v 17. storočí. Ako správne pripraviť stratené vajce? Základom je horúca voda, ktorá ale nikdy nesmie byť vriaca. Voda by mala mať ideálne do 80°C a spoznáte to jednoducho aj bez teplomeru vtedy, keď z dna hrnca začnú stúpať malé bublinky.

Do vody pridajte trochu octa, optimálne množstvo je 50ml a lyžicou vytvorte vodný vír, do ktorého vložíte surové vajce. Ocot a vodný vír by mali vytvoriť prirodzený štít z vaječného bielka, vďaka ktorému sa vajce nerozpadne. Následne varte približne 2 minúty a máte hotovo. Pozor, soľ používajte až na záver na dochutenie.

  1. Pečené vajce

Ako pripraviť volské oko bez vyprážania? Upečte ho. Postačí akákoľvek menšia silikónová forma, do ktorej vajce vylejete. Môžete pridať jarnú cibuľku, mozzarellu, kvalitnú šunku, papriku či paradajku, koreniny, soľ a pečte na 180°C približne 15 minút, v závislosti od hĺbky formy.

Vedeli ste, že jeden žĺtok obsahuje až 10% potrebnej dennej dávky vitamínu D? Dodajte svojmu telu potrebné živiny pomocou chutných vajíčok. Ideálne je dopriať si 3 kusy denne.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho