Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Tajomstvo kráľovského stromu: ORECH VLAŠSKÝ.

Orech je základom tradičných slovenských koláčov. Lokálny, dostupný a neskutočne zdravý. Poznáte jeho výhody?

Tajomstvo kráľovského stromu: ORECH VLAŠSKÝ.

Dnešným stredobodom pozornosti budú lahodné, zdravé a lokálne orechy. Vlašský orech nazývaný aj potrava pre mozog je plod plný vitamínov, minerálov, antioxidantov, bielkovín a zdravých tukov. Do jedálnička ich dokážete pridať pomerne jednoducho napríklad ako desiatu so sušeným ovocím, do šalátov, nátierok a samozrejme do koláčov. Aké by to bola tradičná slovenská kuchyňa bez orechov? Aj naše domáce radavské koláče dopĺňame o túto výživnú bombu.

Aj napriek tomu, že rastie takmer v každej záhrade, nejde o lokálnu plodinu. Pôvod tohto stromu vás možno prekvapí. Orech vlašský pochádza až z krajín ďalekého východu, odkiaľ ho do Európy priniesli Rimania.

Menšia hrsť tohto orecha denne vám zabezpečí poriadnu dávku vitamínov a minerálov. Ide napríklad o betakarotén, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, fosfor, horčík, draslík, mangán, sodík, vápnik, železo a zinok.

Máte na záhrade orechový strom prípadne premýšľate o jeho vysadení? Mali by ste vedieť, že liečivé účinky majú aj listy tejto rastliny a zelená šupka orechov. Výťažky z týchto častí orecha majú silný antibakteriálny a hypoglykemický účinok. Pomôže vám pri tráviacich problémoch ako sú hnačky, kolitída, zápal alebo plynatosť a rovnako aj pri ochoreniach kože, medzi ktoré patrí ekzém, akné, kožné zápaly alebo plesne. Lepšiu hojivosť a protizápalový účinok prichádza pomerne rýchlo po aplikácii tohto prírodného liečiva.

Výhod pravidelnej konzumácie vlašských orechov je nespočetne veľa. Spomenieme vám zopár, o ktorých ste možno netušili:

  • obsahujú veľa omega 3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na mozog,
  • pôsobia ako prevencia proti depresii
  • sú skvelým zdrojom biotínu a vitamínu B6, ktoré vplývajú na kvalitu pokožky, vlasov a nechtov,
  • zlepšujú kvalitu spermií, ich vitalitu a pohyblivosť,
  • znižujú hladinu cholesterolu,
  • dodávajú energiu,
  • znižujú riziko vzniku cukrovky 2.typu,
  • podporujú zdravie kostí vďaka vysokej absorbcii vápnika,
  • podporujú zdravý spánok,
  • sú výborným doplnkom stravy v tehotenstve, pretože pozitívne vplývajú na správny vývoj plodu.

Vedeli ste, že spomedzi všetkých orechov práve vlašské obsahujú najviac antioxidantov? Vďaka tomu podľa štúdií dokážu spomaliť rast rakoviny prostaty a prsníka.

Vlašské orechy sú nachylné na plesne, preto treba hľadať kvalitný zdroj a dodržať zásady správneho skladovania. Aby sa predišlo plesniveniu orechov v obchodoch často nájdete sírené plody. Odporúčame preto nájsť si vlastnú farmu, respektíva človeka ktorému budete dôverovať a viete, že vám dodá čísté, chutné orechy bez chémie a ťažkých kovov. Naše orechy pochádzajú z oblasti neošetrovanej chémiou, sú starostlivo usušené a správne uskladnené tak, aby sa k zákazníkom dostala 100% kvalita.

Ako orechy skladovať v domácich podmienkach? Ak je možné, orechy skladujte v škrupinke, ktorá vytvára prirodzenú ochranu plodu. Na druhú stranu, ak ste si zadovážili olúpané orechy, skladujte ich na tmavom, chladnom a suchom mieste.

Kráľovský strom plný výživných orechov patrí do každej slovenskej záhrady. Ak máte dostatok priestoru pre jeho veľkú korunu, určite ho zasaďte. Získate liečivého priateľa, ktorý počas horúcich letných dní poskytne tienisté útočisko na oddych. My sa jednoznačne snažíme pridať do stravovania pár orechov denne a bohatú orechovú plnku pridávame aj do našich koláčov. Ako často siahate po orechoch vo svojom jedálničku vy?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho