Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Strašiak menom menopauza: ako si pomôcť prírodnou cestou?

Menopauza nemusí byť automaticky nepríjemným obdobím v živote ženy. Zmeňte tieto veci a pocítite reálnu zmenu.

Strašiak menom menopauza: ako si pomôcť prírodnou cestou?

Menopauza sa vyskytuje v období medzi 40-50 rokom života ženy a mnohým znepríjemňuje život rôznymi prirodzenými príznakmi. Je ale možné dopomôcť si prírodnou cestou? Ponúkneme vám spôsoby, ako efektívne bojovať proti príznakom menopauzy.

SPRÁVNA VÝŽIVA V MENOPAUZE

Štatisticky sú príznakmi menopauzy postihnuté až 2 z 3 žien. Patria sem návaly tepla, potenie, nedostatok energie, začervenanie, výkyvy nálad a podráždenosť. Ktoré dary prírody dokážu tieto problémy zmierniť?

o Vitamín D - preverte si, či má vaše telo dostatok tohto slnečného vitamínu. S príchodom menopauzy totiž stúpa riziko rednutia kostí a poškodenia kĺbov, preto je dôležité preventívne posilňovať ich štruktúru. Pokúste sa tráviť aspoň 15 minút denne na slnku, do stravy doplňte kvalitné vajcia, sardinky, ďatle alebo avokádo.

o Vápnik - rovnako dôležitý je pre zdravie kostí, kĺbov, zubov, pokožky aj vlasov vápnik. Nájdete ho najmä v listovej zelenine, strukovinách, tofu, celozrnných obilninách, v zelenine a ovocí alebo v kvalitnom bielom jogurte.

o Zelenina a ovocie - tieto prírodné prebiotiká podporujú zdravý črevný mikrobióm, eliminujú zápaly v tele, detoxikujú telo, dodávajú energiu a potrebnú výživu a čo je v menopauze mimoriadne dôležité - nemajú vplyv na nárast váhy, naopak dokážeme nimi zdravým spôsobom prebytočné kilá zredukovať.

o Fytoestrogény - do svojho jedálnička zaraďte tzv. fytoestrogény alebo rastlinné estrogény. Podľa štúdií totiž ženy v ázijských krajinách nemajú tak výrazné príznaky hormonálnych zmien ako ženy v iných oblastiach sveta. Je to pravdepodobne tým, že ich denný jedálniček tvorí strava bohatá na potraviny s rastlinným estrogénom ako sója a výrobky z nej, iné strukoviny, ľanové a sezamové semienka. Okrem toho tieto látky pôsobia aj ako prevencia pred vznikom rakoviny krčka maternice, pŕs alebo u mužov rakoviny prostaty.

o Dostatok bielkovín - bielkoviny sú potrebné na udržanie svalovej hmoty, kondície a celkového zdravia. Dostatok bielkovín a vyvážený jedálniček zabezpečí dôležitý fakt a to, že žena počas menopauzy nepodľahne nadváhe. Zamerajte sa teda na kvalitné živočíšne zdroje ako chudé druhy mäsa, ryby, vajcia a rastlinné zdroje ako strukoviny alebo celozrnné obilniny.

o Hydratácia - dodržujte pravidlo, že vypijete aspoň pohár vody každú hodinu. Ženy v menopauze často trpia pocitom suchosti, zhoršuje sa aj kvalita pokožky. Nezabúdajte, že voda tvorí väčšinu nášho tela a je v každej jednej bunke, preto je kľúčové ju dopĺňať.

ÉTERICKÉ OLEJE V MENOPAUZE

Od nepríjemných príznakov spojených s hormonálnymi výkyvmi v menopauze dokážu uľaviť kvalitné, prírodné oleje. Ako je to možné? Esenciálne oleje z liečivých bylín v tomto prípade pomáhajú napríklad:

- Potlačiť potenie a návaly horúčavy,

- Potlačiť úzkosť, únavu, nedostatok energie a zlepšiť kvalitu spánku,

- Podporiť libido,

- Regulovať hormonálne zmeny,

- Podporiť pamäť, zlepšiť sústredenie a podporiť nervovú sústavu,

- Potlačiť zápaly v tele vrátane artritídy.

V menopauze si pravidelne doprajte hlavne esenciálne oleje a hydroláty z ruže stolistej, levandule, echinacei a jasmínu.

VECI, KTORÉ JE DOBRÉ NEROBIŤ

Čomu je dobré sa úplne vyhnúť?

1. Zabudnite na prejedanie - jedzte skôr menšie porcie na pravidelnej báze. Prejedanie zaťažuje tráviacu sústavu a zhoršuje príznaky ako návaly tepla, únava či nedostatok energie.

2. Obmedzte kofeín, cukry a cigarety - kávu a čaj si doprajte raz denne, snažte sa vyhýbať presladeným jedlám alebo naopak príliš korenistým, ktoré zahrievajú organizmus. Cigarety by mali byť úplné tabu, pretože vaše telo oberajú o kyslík a vitamín C, čím oslabujú organizmus a zhoršujú vstrebávanie potrebných živín.

Prevencia je vždy efektívnejšia, jednoduchšia a menej nákladná ako liečba. Preto sa zamerajte na svoje celkové zdravie a jeho zlepšenie čo najskôr. Vo výsledku tak aj s nástupom menopauzy môže nastať situácia, že sa vám vaše telo odvďačí bezpríznakovým priebehom.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho