Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Strašiak menom endometrióza: Existuje prírodná pomoc?

Endometrióza je bolestivé ochorenie, ktoré zhoršuje kvalitu života. Pomôcť si ale môžete vďaka aromaterapii.

Strašiak menom endometrióza: Existuje prírodná pomoc?

Endometrióza je bolestivé ochorenie žien, ktoré spôsobuje výstielka maternica nachádzajúca sa mimo nej. Spravidla sa tieto lézie objavujú na vaječníkoch, vajíčkovodoch, črevách alebo na samotnej maternici ale môže sa objaviť aj na vzdialenejších orgánoch napríklad na pľúcach. Toto ochorenie so sebou okrem bolestivého priebehu prináša aj ďalšie problémy. Aké sú to a ako ich riešiť prírodnou cestou? Na tieto otázky si odpovieme v dnešnom článku Veselej farmy.

PRÍZNAKY, LIEČBA A RIZIKOVÉ FAKTORY ENDOMETRIÓZY

Za príčinu vzniku a rozvoja endometriózy sa považuje hormonálna nervonováha, kedy prevláda estrogén nad progesterónom. Úlohu pri tomto ochorení môže zohrať aj dedičnosť a oslabený imunitný systém. Bolesti spôsobené endometriózou sa vyskytujú v rôznych fázach menštruačného cyklu, najvýraznejšie sú však počas menštruácie. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť pri pohlavnom styku, neplodnosť, silnejšie krvácanie počas menštruácie, bolesti chrbta, únava, nepravidelný cyklus a zlý psychický stav.

Na určitú diagnostiku tohto ochorenia je nutné ultrazvukové a v niektorých prípadoch aj laparoskopické vyšetrenie. Po diagnostikovaní tohto ochorenia sú ženám spravidla nastavené hormonálne liečby alebo chirurgická liečba.

Rizikovými faktormi pre vznik tohto ochorenia je nadváha, nedostatok pohybu, zle nastavený jedálniček s nedostatočným obsahom živín ako vitamín A, D, zinok alebo naopak prebytok medi.

BYLINNÁ POMOC PRI ENDOMETRIÓZE

Ak hľadáte úľavu od problémov spojených s endometriózou v prírodných liekoch, určite siahnite po bylinných čajoch a kvalitných esenciálnych olejoch. Bylinné výťažky pomôžu podporiť imunitu tela, potlačia zápaly, zmiernia bolesti a podporia aj naštrbenú psychiku ženy.

Za účinné esenciálne oleje pre tento zdravotný problém sa považujú:

1. Levanduľový olej - efektívne potláča menštruačné kŕče aj bolesti spôsobené endometriózou, potláča tiež úzkosť a zlý psychický stav spojený s týmto ochorením,

2. Ružový olej - potláča menštruačné kŕče, podporuje vyplavovanie hormónov šťastia, zlepšuje libido.

Tieto dva oleje môžete použiť aj v kombinácii so škoricou alebo klinčekmi, ktoré pomôžu upokojujúci účinok prirodzene znásobiť.

APLIKÁCIA ESENCIÁLNYCH OLEJOV

Bylinné výťažky môžeme telu dodať niekoľkými spôsobmi. Pri endometrióze sa za účinné považuje:

- vdychovanie bylinných silíc pomocou naparovania alebo difúzera,

- masáž brucha a podbruška s nariedeným éterickým olejom,

- teplý obklad z esenciálnym olejom a bylinným hydrolátom.

K pomoci a úľavy od problémov spojených s endometriózou vedú rôzne cesty. Je teda na vás, či pôjdete výlučne cestou konzervatívnej liečby alebo vyskúšate silu prírodnej aromaterapie, prípadne ich kombináciu. Esenciálne oleje sú pri správnej aplikácii a užívaní úplne bezpečné a preto môžu vášmu telu iba pomôcť.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho