Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

GMO pestovanie. Prečo na Veselej farme nemá miesto?

Dôvody, prečo na našej farme nepodporujeme geneticky modifikované organizmy. Poznáte GMO?

GMO pestovanie. Prečo na Veselej farme nemá miesto?

Stretli ste sa už s pojmom GMO? Táto skratka znamená geneticky modifikované organizmy. Téma, ktorá má svojich milovníkov a aj odporcov. Zatiaľ čo na americkej pôde je geneticky modifikované poľnohospodárstvo povolené a vo veľkom sa táto možnosť aj využíva, v krajinách EU je GMO prísne obmedzené. Ak sa teda aj stretnete s produktom pochádzajúcim z geneticky modifikovaného hospodárstva, takýto produkt by mal byť riadne označený.

Čo si predstaviť pod pojmom geneticky modifikované? Jednoduché. Ide vlastne o organizmus, ktorého DNA bolo upravené v laboratórnych podmienkach. V poľnohospodárstve sa GM semená využívajú najmä pre lepší rast, úrodnosť a odolnosť voči škodcom. Rastlina rastie rýchlo, bez potreby špeciálnej starostlivosti a pri jej pestovaní sa sa používa menej pesticídov, nakoľko o ňu hmyz nemá záujem. Ak však o rastlinu nemá záujem škodca, čo to znamená pre naše zdravie, prirodzený ekosystém a životné prostredie ?

Šokujúce je, že podľa dostupných štatistík až 80% potravín na americkom trhu pochádza práve z GMO produkcie. Ide najmä o plodiny ako kukurica, cukrová trstina, zemiaky, zelenina, sója, pšenica či bavlna. V prospech používania GMO hovorí nedostatok dostupných výskumov a úplná absencia kvalitných štúdií na ľuďoch.

GM plodiny sa spájajú s možným nárastom rôznych nepríjemných a nebezpečných ochorení.

Patrí sem:

  • alergia a autoimunitné ochorenia - cudzie gény, s ktorými sa organizmus v minulosti nestretol môžu spustiť alergickú reakciu,
  • narušenie črevného mikrobiómu - narušená mikroflóra čreva spôsobuje zlú vstrebateľnosť živín a naopak prepúšťanie toxínov späť do krvi, následkom čoho je zhoršená obranyschopnosť tela a možnosť rozvoja ďalších ochorení.
  • problémy s plodnosťou,
  • rakovina - nakoľko nádorové bunky vznikajú vplyvom zmien DNA existuje predpoklad, že konzumácia pozmenených plodín môže meniť aj ľudskú DNA. Toto tvrdenie potvrdzuje aj štúdia na myšiach, u ktorých sa potvrdil rast nádoru a rýchlejšia smrť.

A to sú aj dôvody, prečo sa veselá farma nikdy neuchýli k pestovaniu geneticky modifikovaných plodín. Milujeme totiž prírodu, milujeme zdravý životný štýl bez chorôb a v našej slnečnej záhrade milujeme aj tých škodcov, pretože sú v zdravom ekosystéme potrební a príroda si s nimi poradí. Stačí iba vysádzať rozmanité záhony plné farieb, vôní a chutí. Jednoducho, zdravá permakultúrna záhrada bez chémie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho