Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Je čas objavovať vône: Aromaterapia.

Aromaterapia je prastarý spôsob doplnkovej liečby pomocou esenciálnych olejov. Spoznajte jej silu.

Je čas objavovať vône: Aromaterapia.

Aromaterapia je viac ako 7000 rokov starý spôsob doplnkovej liečby, ktorá využíva prírodné esenciálne oleje na riešenie rôznych zdravotných a psychických problémov. V indickej ajurvéde sa dokonca manipulácia s bylinami zverovala do rúk iba liečiteľom a považovala sa za posvätný akt.

Esenciálne oleje sú vlastne výťažky rastlín s rôznymi antibakteriálnymi, antimykotickými a antioxidačnými vlastnosťami. Niektoré klinické štúdie potvrdili, že odborne vykonaná aromaterapia dokáže ako prírodná doplnková liečba urýchliť tradičnú terapiu 2 až 10 násobne.

V rámci aromaterapeutickej liečby sa spolu s éterickými olejmi využívajú aj bylinky, soli, maslá a oleje. Ak má byť liečba účinná a pre telo prospešná, všetky spomenuté látky musia byť kvalitné a 100% bez chémie. Pri výbere aromatických produktov do domácnosti dbajte na správny zdroj a koncentráciu výťažkov. Kvalita týchto produktov na trhu sa líší a žiaľ, okrem kvalitných 100% bio olejov nájdeme aj pochybné, riedené oleje so syntetickými látkami.

Vône dokážu navodiť spomienky, uvoľniť a zrelaxovať, nabudiť telo a liečiť. Esenciálne oleje sa získavajú rôznymi spôsobmi, napríklad parením alebo lisovaním z kôry, listov, kvetov a koreňov. Liečivé rastlinné výťažky nájdete v kozmetike, parfémoch alebo pri výrobe niektorých liekov a doplnkov výživy.

Voňavé prírodné výťažky môžeme užívať:

  • vnútorne, odporúčame sa vložiť do rúk profesionála - aromaterapeuta, ktorý ovláda riedenie a nosiče výťažkov tak, aby vám neublížil,
  • masážou, ktorá zvyšuje prietok krvi, stimuluje lymfatický systém a ďalšie receptory tela,
  • inhaláciou, ktorá stimuluje činnosť mozgu prostredníctvom čuchových nervov, pôsobí tiež antibakteriálne pri rôznych lokálnych zápaloch dýchacích ciest,
  • lokálnym potieraním ako repelent proti hmyzu alebo prírodný parfém, v tomto prípade stačí použiť kvapku na miesta ako spánky, zápästie, krk,
  • ako kúpeľ, ktorý uvoľní svalstvo a prekrví organizmus.

Škála ochorení a problémov, ktoré pomocou aromaterapie dokážeme eliminovať je široká. Patrí sem napríklad nevoľnosť, bolesti, vypadávanie vlasov a kožné problémy, zápaly horných dýchacích ciest, nespavosť, stres, úzkosť, menštruačné problémy, cievne ochorenia, psoriáza, uvoľnenie svalstva, nechutenstvo, depresie, problémy s pamäťou, nedostatok energie a iné.

Malé množstvo ľudí môže spozorovať aj alergickú reakciu. Základom je fakt, že citrusové oleje na pokožke nesmú prísť do kontaktu so slnečnými lúčmi pretože spôsobia lokálne popáleniny.

Aromaterapia ako podporná, doplnková forma liečby dokáže pomôcť nejednému z nás rýchlejšie dosiahnuť svoj cieľ - ozdraviť telo i mysel. Niekedy stačí po náročnom pracovnom dni iba nazbierať si kvety a bylinky v záhrade a urobiť si relaxačný, horúci kúpeľ. Vyskúšate?


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho