Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Tajomstvo prírodnej liečby oparov: Takto s nimi zatočíte!

Pásový opar je bolestivé ochorenie spôsobené herpetickým vírusom. Použitie esenciálnych olejov môže zmierniť jeho príznaky.

Tajomstvo prírodnej liečby oparov: Takto s nimi zatočíte!

Stretli ste sa s pojmom pásový opar, alebo ste toto ochorenie zažili na vlastnej koži? Pásový opar spôsobuje vírus, ktorý môže nečinne fungovať vo vašom tele aj po celý život. Ak sa však vplyvom oslabenej imunity prebudí, sprevádza ho opar na pokožke a veľké bolesti. Je možné si aj v tomto prípade pomôcť prírodnou cestou?

PÁSOVÝ OPAR A JEHO ŠPECIFIKÁ

Pásový opar sa vo väčšine prípadov začína ako akékoľvek iné ochorenie spôsobené oslabením imunitného systému, teda malátnosťou, únavou a zvýšenou telesnou teplotou. Spôsobuje ho vírus ovčích kiahní. Ak ste teda v minulosti prekonali ovčie kiahne znamená to, že herpetický vírus spí vo vašich nervových zhlukoch a čaká na svoju príležitosť.

Po prvotnej fáze ochorenia teda už po prvom dni môžete začať pociťovať zvláštne pocity brnenia, mravčenia, pichania či svrbenia.

V ďalšom štádiu sa na tele objaví vyrážka, ktorá sa spravidla tiahne na jednej strane tela do tvaru pásu. Výsev sa môže objaviť už po dvoch dňoch od vypuknutia prvotných príznakov a je sprevádzaný miernymi až silnými bolesťami.

Pripravte sa na to, že celková doba liečenia tohto zdravotného problému zaberie 2-4 týždne.

ESENCIÁLNE OLEJE PROTI PÁSOVÉMU OPARU

Účinnosť esenciálnych bylinných výťažkov v boji proti oparom sa spomína nielen v rámci alternatívnej liečby, no nájdete ich aj v odbornej medicínskej literatúre a to najmä v spojitosti s potlačením bolestí. Za najúčinnejší sa považuje mätový olej.

Mätový olej obsahuje kapsaicín, teda látku, ktorá potláča bolesti. Aplikácia zriedeného mätového oleja napríklad v kokosovom oleji pomôže nielen zmierniť bolesti, ale aj eliminovať svrbenie miesta, pálenie a praskanie kože. Ďalším dôležitým faktorom je aj potlačenie lokálneho zápalu na pokožke, zmiernenie začervenania a podpora regenerácie kožného tkaniva.

Zriedený mätový olej môžete priamo aplikovať na postihnuté miesto alebo použiť obklady. Výborným riešením je tiež mätový kúpeľ, do ktorého môžete pridať rozmixované ovsené vločky. Ovos pomôže pokožku upokojiť, vyživiť a regenerovať.

Počas liečby pásového oparu by ste sa mali vyhnúť zvýšenej telesnej aktivite a nechať telo oddýchnuť si pokiaľ možno bez stresu. Zamerajte sa na pestrý, vyvážený jedálniček plný čerstvého ovocia a zeleniny a doprajte si šálku kvalitného bylinného čaju.

Na uvoľnenie tela, podporu psychického zdravia a kvalitný spánok pre posilnenie imunitného systému odporúčame využiť výťažky vo forme čaju, hydrolátu alebo esenciálneho oleja z rumančeka, echinacei, levandule alebo ruže stolistej.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho