Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Figové listy v kuchyni

Listy figovníka sú chutné a plné zdravých fytolátok. Tu sú dôvody, prečo je dobré ich zaradiť do jedálnička.

Figové listy v kuchyni

Prečítali ste si náš článok o zdravotných benefitoch, ktoré so sebou prináša konzumácia figových listov? Veríme, že ste sa naučili niečo nové a spoznali čaro našich figovníkov z inej, lepšej perspektívy. Aby ste silu figového stromu využili naplno, dnes vám predstavíme možnosti, ako figové listy využiť v kuchyni.

DÔVODY, PREČO FIGOVÉ LISTY ZARADIŤ DO JEDÁLNIČKA

Figové listy jedlu dodajú zaujímavú, sviežu, stredomorskú príchuť. Bez zbytočných dochucovadiel a umelín. Na znamenité ochutenie pokrmu postačí to, čo nám dáva príroda. Nášmu telu prinášajú radu zdravotných benefitov a to vďaka obsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov, mastných kyselín a enzýmov.

FIGOVÉ LISTY V RECEPTOCH

Figové listy tvoria naozaj univerzálny prvok v kuchyni. Využijete ich na dochutenie jedál a zvýšenie výživovej hodnoty pokrmu. Sú vhodné do polievok, mäsitých ale aj vegetariánskych jedál, hodia sa k ryži a iným obilninám a môžete nimi nahradiť aj tradičnú pšeničnú tortillu. Je pre vás používanie figových listov v kuchyni zvláštnou novinkou?

Postupne vám teda prinesieme zaujímavé recepty, ako listy využiť. V dnešnom článku sa zameriame na netradičnú zmrzlinu z figových listov. Čo môže byť lepšie počas horúcich letných dní?

Na zmrzlinu z figových listov potrebujeme:

8 ks figové listy

700ml smotana

4 ks vaječný žĺtok

100g trstinový alebo kokosový cukor (pre svieži karamelový nádych odporúčame kokosový cukor)

1 ks vanilkový struk alebo prášok z pravej vanilky

Príprava je jednoduchá, i keď trochu časovo náročná. Ak k dispozícii nemáte zmrzlinovač, odporúčame zmrzlinu pripravovať na večer aby mala počas noci dostatok času na zachladenie.

1. Umyté listy figovníka vložte do hrnca spolu s vanilkou a smotanou a zmes priveďte k varu. Na miernom ohni varte 15 minút a počas varenia niekoľko krát posuňte vareškou listy smerom nadol alebo jemne premiešajte.

2. Zatiaľ si v druhej nádobe vyšľahajte žĺtky s cukrom a túto zmes šľahajte na pare približne 8 minút.

3. Uvarené listy vyberte a vyhoďte. Zmes nechajte vychladnúť a následne ju vyšľahajte spolu s druhou, žĺtkovou zmesou, ideálne tento krát v ľadovom kúpeli prípadne v mise, ktorú ste predtým zachladili v mrazničke.

4. Hotovo! Teraz už len postačí vložiť zmes do zmrzlinovača alebo ju vložiť do uzatvárateľnej misy do mrazničky. Ak je možné, Premiešajte zmrzlinu po hodine. Tento krok môžete niekoľko krát opakovať, čím zabepečíte jej krémovosť a nadýchanú textúru.

Toto množstvo vystačí na cca 15 kopčekov. Nespotrebovanú zmrzlinu môžete skladovať v mrazničke a vytiahnuť ju opäť, keď dostanete chuť na sladké potešenie s obsahom prirodzených vitamínov.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho