Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Nezdravé chudnutie zo svalstva: Ako svojmu telu neublížiť?

Tipy, ako schudnúť zdravo, s trvalým výsledkom a bez straty svalstva.

Nezdravé chudnutie zo svalstva: Ako svojmu telu neublížiť?

V praxi sa často stretávame s túžbou čo najrýchlejšie schudnúť. S týmto cieľom sa ľudia utiekajú k rôznym diétam, spaľovačom alebo hladovkám, pri ktorých síce stratíte niekoľko kíl týždenne, viete ale, čo sa s vaším telom deje?

Ak trpíte obezitou je možné, že upravený jedálniček a každodenný pohyb spôsobí úbytok na váhe aj viac kilogramov. Obézni ľudia totiž chudnú rýchlejšie. Čo ale tí, ktorí trpia „iba" nadváhou? Týždenný úbytok je vždy individuálny vzhľadom k veku, kompozícii tela, jedálničku a pohybu.

Za zdravé chudnutie sa ale považuje približne 1kg tuku týždenne. Neznamená to, že váha nemôže ukázať aj menej, chudnutím ale telo stráca aj vodu a svaly. Vysvetlíme si preto, ako chudnúť správne bez straty potrebného svalstva.

Chcete chudnúť zdravo a z tuku? Ozbrojte sa trpezlivosťou. Trvalé zmeny totiž nikdy neprichádzajú zo dňa na deň. Zdravá strata tuku bez straty svalov a potrebnej výživy tela znamená dokonalé plánovanie stravy, pohybovej aktivity a regenerácie.

Ak je vaším cieľom redukcia váhy, mali by ste poznať pojem kalorický deficit. Jednoducho povedané ide o stav, kedy denne prijímate menej kalórií ako vydáte. Zdravé chudnutie však má niekoľko základných pravidiel:

  1. Strava bohatá na živiny a bielkoviny - ak je vašou snahou počas chudnutia nestratiť svaly, váš jedálniček by mal obsahovať dostatočné množstvo bielkovín, teda stavebnej jednotky tkanív. Hovoríme o množstve ideálne 1,5-2g na kilogram hmotnosti. Medzi zdroje bielkovín patria mäso, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semená. Jedálniček musí byť plný vlákniny, zdravých tukov a dôležitý je aj dostatok sacharidov. Nezabúdajte na pravidelný pitný režim, ideálne v objeme aspoň 2,5-3,5 litra.

  1. Sústreďte sa na silový tréning - postupnébudovanie sily prináša oveľa viac, ako len krásne telo. V prvom rade je dobré si uvedomiť, že počas kvalitného silového tréningu dokážete spáliť rovnaké alebo vyššie množstvo kalórií, ako pri intenzívnom kardiu. Cvičenie s váhou prináša okrem budovania svalov veľa iných benefitov, ako napríklad udržanie zdravých kostí a kĺbov, zrýchlenie metabolizmu, redukcia tuku, flexibilita a vyššie množstvo energie, pozitívne myslenie, prevencia pred poškodením srdcovo-cievnej sústavy a vznikom rakoviny, kontrola hladiny cukru v krvi a mnoho iných.

Začiatočníkom postačí aj cvičenie s vlastnou váhou. Nezostaňte ale stáť na mieste a so zvyšujúcou sa kondíciou a silou pridajte postupne viac a viac váhy a opakovaní.

  1. Kontrolovaný kalorický deficit - ako sme uviedli v úvode článku, nedostatočná strava nie je správnym riešením. Ak je vaším cieľom lepšie zdravie, kondícia a obrovská dávka energie, váš kalorický deficit by mal byť 500kcal denne. Zdá sa vám táto problematika príliš náročná? V skutočnosti je princíp jednoduchý, na začiatku je ale potrebné osvojiť si ho. Preto pre začiatočníkov odporúčame požiadať o pomoc odborníka, ktorý vám vysvetlí celý princíp, vytvorí vám jedálniček a nastaví vhodnú fyzickú aktivitu. Prečo neísť do väčšieho deficitu ako 500kcal? Telo si prirodzene nájde zdroje, z ktorých dokáže energiu spaľovať jednoduchšie. Výsledkom je namiesto straty tuku oveľa jednoduchšia cesta a to strata svalovej hmoty. Navyše, vedľajším efektom príliš veľkého deficitu je pocit hladu, nedostatok energie, bolesť hlavy, spomalený metabolizmus, zlá regenerácia, negatívne psychické nastavenie a hormonálne výkyvy.

Chudnutie naozaj môže byť aj zábavou. Redukcia váhy ale znamená aj úplnú zmenu životného štýlu, preto sa v začiatkoch vašej cesty nebojte požiadať o pomoc. A hlavne, neprepadajte klamstvám z reklamných pútačov!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho