Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

6 inšpirácií, ako využiť mätový olej v domácnosti

Hľadáte inšpiráciu, kde všade vyskúšať náš mätový olej? Prečítajte si tento článok.

6 inšpirácií, ako využiť mätový olej v domácnosti

Esenciálny olej z mäty sa na liečbu zdravotných neduhov pravidelne používal už v staroveku. Prinášame vám zopár tipov, ako tento liek z prírody užívať pre silné zdravie a tiež v domácnosti:

1. Dentálna hygiena - máte zlý dych či nebodaj problémy s bolestivými ďasnami, ktoré krvácajú? Tieto problémy dokáže účinne riešiť práve extrakt z mäty. Namiesto klasických žuvačiek plných aspartámu doprajte svojmu telu prirodzené osvieženie. Stačí zmiešať kvapku nášho esenciálneho oleja v troche vody a túto zmes prevaľovať v ústach po dobu cca dvoch minút. Ak vás náhodou trápi bolesť hrdla, esenciálny olej je možné po zriedení aj kloktať. Táto domáca zmes pomôže zničiť škodlivé baktérie v ústnej dutine a zároveň mierni zápal a príznaky s ním spojené ako bolesť, citlivosť ďasien alebo ich krvácanie.

2. Ochutenie jedál alebo nápojov - kvapku esenciálneho oleja z mäty môžete pridať aj do jedál alebo nápojov. Ideálne sa hodí do ranných smoothies či limonád z čerstvých surovín. Takýto nápoj, povzbudí telo, mozog, podporí myseľ, prekrvenie a obranyschopnosť organizmu. Náš prvotriedny olej má jemne štipľavú chuť a chladivý účinok, ktorý poteší najmä počas horúcich letných dní.

3. Čisté dýchanie - či už olej inhalujete alebo ho pridávate do nápojov, vždy je dobré zamerať sa na správnu techniku dýchania. Nájdite si pre seba aspoň 5 minút a zamerajte sa na vdychovanie liečivých silíc. Dýchajte pomaly, zhlboka a tento proces niekoľko krát opakujte. Aromatické výťažky uvoľnia a vyčistia dýchacie cesty a zároveň zničia prípadné nežiadúce baktérie alebo vírusy v dutinách.

4. Podpora nervovej sústavy - máte počas dňa nedostatok energie? Prípadnú únavu a psychické vyťaženie porazíte tak, že kvapku mätového esenciálneho oleja rozotriete v dlaniach a túto vôňu niekoľko krát vdýchnete. Výsledkom je stimulácia nervovej sústavy a podpora jej funkcií. Aplikácia takéhoto množstva na spánky hlavy zase pomôže v prípadoch, ak sa k nedostatku energie pridruží aj bolesť hlavy.

Týmto spôsobom dokáže pomôcť aj šoférom, ktorí počas jazdy ucítia únavu. Vzpružiť môže lepšie ako akýkoľvek energetický nápoj plný chémie a cukru.

5. Prekrvenie organizmu a relaxácia - mätový olej využijete aj pri masážach. Stačí 1-2 kvapky pridať do kvalitného rastlinného oleja. Kombinácia éterických silíc a povzbudzujúcej masáže je dokonalým prostriedkom pre prekrvenie organizmu, podporu funkcie lymfatického systému a dokonalú relaxáciu tela, svalstva a mysle.

6. Odpudzovač hmyzu - rôzne druhy nepríjemného, otravného hmyzu v domácnostiach nemajú radi silné éterické oleje. Ak vás teda trápi tento problém v interiéri, dajte 3-4 kvapky na kúsok vaty alebo tampóna a položte ho na miesto, odkiaľ hmyz do domácnosti prichádza. Navyše, tento prírodný odpudzovač príjemne rozvonia celý príbytok.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho