Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Zbavte sa únavy: Najlepšie 4 životabudiče.

Únavu a vyčerpanie z času na čas pociťuje každý z nás. Povieme vám, ako si pomôcť aj vďaka bylinným extraktom.

Zbavte sa únavy: Najlepšie 4 životabudiče.

Poznáte ten pocit, keď ráno vstanete a namiesto energie cítite iba neskutočnú únavu a vyčerpanie, ktorá vás sprevádza počas celého dňa? Telo tým dáva najavo, že je niečo zle. Poďme sa spolu pozrieť, ako si v tomto prípade pomôcť prírodnou cestou.

Vyčerpanieje jednou z vecí, na ktoré vplýva množstvo faktorov. Môže ísť o nedostatok spánku, prepracovanie, psychické vypätie, prílišnú športovú aktivitu, absenciu niektorých živín alebo vplyv a výkyvy počasia najmä v dňoch s nedostatkom slnka.

Druhým faktorom sú ochorenia, ktorých jedným z príznakov môže byť práve nedostatok energie. Hovoríme napríklad o anémii, cukrovke, rakovine, ochoreniach pľúc, ochoreniach štítnej žľazy, psychických problémoch a podobne.

KROKY, KTORÉ POMÁHAJÚ ÚNAVE PREDCHÁDZAŤ

Ak sa únava objavuje iba sporadicky,pravdepodobne nie je sprievodným javom vážneho ochorenia. Pomôcť si môžete niekoľkými jednoduchými krokmi:

1. Prehodnoťte svoj spánkový režim - zamyslite sa nad tým, koľko a ako kvalitne spíte. Má vaše telo aspoň 7 hodín neprerušovaného oddychu na regeneráciu? Ak nie, zamerajte sa na pravidelný čas, o ktorom budete zaspávať a aj budiť sa. Na pravidelnosť si telo pomerne rýchlo zvykne a bude vás budiť aj samé. Ideálne je, ak sa zobúdzate v prirodzene presvetlenej miestnosti, preto závesy či žalúzie nezaťahujte úplne.

Ku kvalitnému spánku prispeje aj pravidelné používanie esenciálnych olejov z našej farmy. Na tento problém odporúčame vyskúšať upokojujúci rumančekový, alebo levanduľový olej. Ak nie ste fanúšikmi éterických olejov, vyskúšajte si vždy pred spaním dopriať šálku bylinného čaju.

2. Životospráva - zamerajte sa na pestrý jedálniček s vyváženým pomerom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny a sacharidov. Ktoré potraviny uspávajú? Vo všeobecnosti ide o tie, ktoré zhoršujú trávenie a to znamená, že telo musí vynaložiť väčšiu energiu na spracovanie jedla a zároveň vás oberá o energiu do bežného života a fungovania. Poznáme to všetci. Napríklad, po tradičnej vianočnej večeri má prejedený človek tendenciu ísť si oddýchnuť. Bokom by mali ísť veľké porcie, tučné jedlá, vyprážané a podobne. Konzumujte potraviny bohaté na komplex vitamínov skupiny B, magnézium, železo, vitamín C a D.

3. Hydratácia tela - voda, voda a ešte raz voda. Určite sa nedopujte umelými energetickými nápojmi, ktoré doslova kypia chémiou. Najviac energie vám dodá alkalická čistá voda, ktorú telu dodáte v pravidelných intervaloch. Nezabúdajte preto so sebou nosiť svoju fľašu čistej energie.

Pitný režim je vhodné dopĺňať aj o kvalitné, bylinné čaje bez pridaných aróm, dochucovadiel a konzervantov. Ďalším riešením sú osviežujúce domáce limonády, ktoré jednoducho namiešate s použitím bylinných vôd, teda tzv. hydrosolov.

4. Aromaterapia a bylinky - stimulovať mozog, nervovú sústavu a tým celé telo dokážu aj bylinky a prírodné éterické výťažky z nich. Pomôcť môže mäta, levanduľa, ruža, citrusové oleje, oregano, tymian alebo rozmarín.

Éterické olejemôžete inhalovať pomocou difúzera alebo ich po kvapkách natierať na kontaktné body na tele ako zápästie, krk, vlasy alebo spánky.

Ak únava príde z času na čas po náročnom pracovnom dni, niet sa čo čudovať, ide o prirodzenú reakciu tela. Ak však tento jav pretrváva, je na čase ho riešiť. Kopec riešení tejto problematiky nájdeme v prírode, nesiahajte preto okamžite po výživových doplnkoch či nápojoch, ktoré sľubujú zázraky.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho