Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Narazili ste na unavenú včelu? Takto jej zachránite život!

Včela sa celosvetovo považuje za ohrozený druh. V našom článku sa dozviete jednoduchý návod, ako jej pomôcť.

Narazili ste na unavenú včelu? Takto jej zachránite život!

Nájsť prepracovanú včelu na chodníku, parapete či v trávniku nie je ničím výnimočným. Vedeli ste, že včela počas dňa navštívi až približne 1200 kvetov a preletí 12 kilometrov?

Včela sa dá celosvetovo chápať ako ohrozený druh. Postupným urbanizovaním jej prirodzeného prostredia a kopou mestského betónu čoraz viac zmenšujeme možnosti spokojného a zdravého fungovania včiel. Včela musí za potravou cestovať dlhšie a teda je možné, že v snahe zozbierať čo najviac potravy dôjde k jej úplnému vyčerpaniu. Mimoriadne nevhodné sú aj rozsiahle poľnohospodárske monokultúry. Rovnako ako človek, aj včela pre svoje zdravie potrebuje rozmanitosť.

Tretím a veľmi závažným problémom je používanie pesticídov bez ohľadu na včely a ich denný rozvrh. Pestovatelia často postrekujú práve kvitnúce rastliny, čím dochádza k úmrtiu celých včelstiev.

Ak narazíte na unavenú včelu či čmeliaka, dokážete im pomôcť jednoduchým trikom prvej včelej pomoci. Stačí kvapka sladkej tekutiny. Môžete použiť hocičo, čo nájdete doma, napríklad trochu medu, agáve sirupu, javorového sirupu ale postačí aj voda s cukrom. Zmes by nemala byť príliš riedka, pretože sa z pacienta ľahko môže stať obeť a dôjde k utopeniu. Včela prakticky okamžite začne piť sladkú energickú bombu a o pár minút neskôr je natoľko silná, že odletí späť do úľa. No nie je krásne zachrániť vzácny včelí život?

Túto metódu ale používajte iba v núdzových prípadoch, určite sa nesnažte cukrom „dokrmovať" hmyz na pravidelnej báze. Takéto konanie by im naopak uškodilo.

A rovnakým trikom môžete zachrániť aj osu alebo motýľa. Osa totiž nie je len otravný, bzučiaci hmyz. V prírode vystupuje ako dôležitý opeľovač a hlavne, zbavuje nás ešte otravnejších komárov, múch či húseníc. Takže, vždy sa snažte nastoliť na vašom balkóne si v záhrade rovnováhu a dajte šancu na život aj týmto farebným kráskam.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho