Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Hormóny šťastia: Kompletný sprievodca k radostnému životu.

Za dobrú náladu a vyrovnanosť môžu hormóny šťastia. Ponúkame návod, ako prirodzene stimulovať ich produkciu.

Hormóny šťastia: Kompletný sprievodca k radostnému životu.

Patríte medzi ľudí, ktorý celý život hľadajú šťastie? Zastavte sa a prečítajte si dnešný článok o tom, ako svojmu telu jednoducho dopriať radosť, pozitívne myslenie a psychickú pohodu. Počuli ste už o hormónoch šťastia?

Medzi hlavné hormóny šťastia patria serotonín, dopamín, oxytocín a endorfín. Tieto látky v mozgu spôsobujú chemické reakcie zodpovedné za dobré pocity. Na hladinu týchto hormónov pôsobia 2 základné faktory: stres a životný štýl.

  • Serotonín - znižuje hladinu stresu a úzko súvisí s činnosťou mozgu a pamäťou. Telo ho vyplavuje pri pravidelných činnostiach ako prechádzky so psom, trávenie času na čerstvom vzduchu a slnku, kvalitný spánok alebo obľúbená masáž.

  • Dopamín - sa uvoľňuje v prípade, ak robíme niečo príjemné. Môže ísť o tanec, počúvanie hudby, pochutnávanie si na výbornom jedle alebo trávenie času s milovanou osobou.

  • Oxytocín - alebo hormón lásky a bezpečia úzko súvisí s celkovou spokojnosťou a pozitívnym naladením človeka. Vyplavuje sa najmä pri dotykoch. Vyššie hladiny sa vyskytujú práve u žien, najmä po pôrode a pri starostlivosti o dieťa.

  • Endorfín - tento hormón produkuje centrálna nervová sústava. Uvoľňuje sa najmä pri cvičení, kvalitnom jedle alebo sexe. Pomáha znižovať hladinu bolesti a navodzuje prirodzenú eufóriu.

  • Progesterón - eliminuje výkyvy nálad, zmeny a podporuje kvalitný spánok. Hladina progesterónu začína rapídne klesať okolo veku 40 rokov, preto je nevyhnutné zamerať sa na zmenu životného štýlu, ktorý priamo ovplyvňuje aj vyváženú hladinu hormónov.

Je vôbec možné dodať si extra dávku hormónov šťastia? Samozrejme! Vybudujte si pravidelné aktivity, ktoré vo vás budú vzbudzovať príjemné pocity a vyhľadávajte zdravú stravu.

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a triptofán stimulujú produkciu týchto hormónov, preto by mal jedálniček určite obsahovať ryby, orechy a semiačka alebo kvalitné, panenské rastlinné oleje.

Hladinu hormónov šťastia podporuje aj vitamín D a B-komplex. Teraz už viete, prečo sa počas jesenných dní s nedostatkom slnečných lúčov cítite pod psa, bez energie a nálady. Využite preto slnečné dni na načerpanie energie aspoň 15 minútovým pobytom na slnku. Vitamín D získate aj z niektorých potravín ako vajcia, ryby alebo treščia pečeň.

Komplex vitamínov skupiny B zase obsahujú obilniny, strukoviny a zelenina, hlavne tá listová.

Šport by sa mal stať vašou každodennou záľubou. Forma pohybovej aktivity je na vás, no čo sa výskumov týka je dokázané, že šport v dĺžke 20-40 minút denne výrazne stimuluje vyplavovanie hormónov šťastia. Stanovte si dlhodobý cieľ zložený z menších, no dosiahnuteľných krokov.

Zastavte úzkosť, psychické zmeny, negativitu, nedostatok energie a zlý spánok. Začnite sa hýbať a vyšperkujte svoje jedlá do chutnej a zdravej dokonalosti. Výsledkom bude stimulácia hormónov šťastia, po ktorých každý z nás tak veľmi túži! Vedľajší účinok prirodzeného dopovania sa šťastím? Prevencia a liečba závažných ochorení, vrátane rakoviny! Nezabúdajte, že psychika človeka do veľkej miery ovplyvňuje aj celkové zdravie a fungovanie organizmu.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho