Naučíme vás malé zmeny v nakupovacej rutine, ktoré ušetria čas, peniaze aj prírodu.
Vysoký krvný tlak sa označuje aj za tichého zabijaka. Ukážeme vám, ktoré návyky je nutné zmeniť, aby ste predišli váž...
Pretože je kliešť prenášačom nebezpečných ochorení, je lepšie sa proti nemu chrániť. Toto je prírodný spôsob pomoci.
Mätový hydrolát je bylinná voda, ktorá obsahuje liečivé výťažky z tejto rastlinky. Použiť ju môžete rôzne a my vám uk...
Bylinná voda z nechtíka lekárskeho má silný regeneračný a omladzujúci účinok. Naučíme vás spôsoby, ako ho využiť naplno.
Stretli ste s pojmom fruktóza? Vyhýbate sa konzumácii ovocia, pretože je fruktóza strašiakom, o ktorom ste kedysi dávno čítali? V dnešnom článku si vysvetlíme, aká je skutočnosť.
Fruktóza je druh jednoduchého cukru, tzv. monosacharid. Okrem fruktózy poznáme aj sacharózu a glukózu, spomedzi spomenutých ale fruktóza ako jediná nespôsobuje nebezpečné výkyvy hladiny cukru v krvi a pritom má prirodzene najsladšiu chuť. Rozdiel je aj v spôsobe, akým telo tieto cukry metabolizuje, trávi, absorbuje a ako vplývajú na funkcie organizmu.
Skryté cukry skutočne môžu spôsobiť problém. Zvýšený príjem spôsobuje nárast hmotnosti a obezitu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, spôsobuje rozvoj cukrovky 2.typu, spôsobuje akné, zvyšuje riziko rozvoja nádorových ochorení, spôsobuje psychické problémy, urýchľuje starnutie pokožky a buniek, zhoršuje zdravie zubov, môže stáť za zlou kondíciou pečene, dodá rýchlu energiu, ktorú ale v konečnom dôsledku naopak z tela rýchlo odčerpáva.
Najhoršie je, že cukry sú umelo pridávané takmer všade. Nemusí ísť iba o sladké pochutiny ako cukríky, koláče či sušienky ale aj omáčky, nápoje, koreniny a hlavne polotovary.
Je teda fruktóza iná, ako sacharóza a glukóza?
Kde všade nájdeme fruktózu? Prirodzene sa nachádza v klasickom stolovom cukre, v kukuričnom sirupe, v agáve sirupe a ostatných sirupoch, mede, v ovocí a zelenine. Do tela sa vstrebáva prostredníctvom tenkého čreva.
Medzi fruktózou a glukózou je niekoľko zásadných rozdielov:
Dobrý a zlý cukor? Zlé meno cukrom zrejme urobili škodlivé pridané cukry. Naopak, najvhodnejším a zdravým zdrojom fruktózy sú čerstvé ovocie a zelenina. Okrem vody a prírodného cukru obsahujú aj obrovskú plejádu vitamínov, minerálov a vlákniny. V porovnaní s pridanými cukrami v strave tvorí fruktóza z ovocia zanedbateľné množstvo.
Ak ste sa preto dočítali o škodlivých účinkoch fruktózy na zdravie, nepochybne hovoríme o účinkoch pridaných cukrov v bežnej strave, nikdy však o prirodzených cukroch z čerstvého ovocia a zeleniny.
Zhrnutie: Jednoduché cukry umelo pridávané do potravín skutočne majú škodlivý efekt na naše zdravie. Ak chcete predísť závažným poškodeniam buniek a ochoreniam, zamerajte sa prírodné cukry nachádzajúce sa v celom ovocí, zelenine, obilninách alebo mliečnych výrobkoch.