Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Je fruktóza škodlivá? Pravdivé zistenia o cukroch.

Spôsobuje cukor z ovocia zdravotné problémy? Všetko potrebné o fruktóze ponúkame v dnešnom článku.

Je fruktóza škodlivá? Pravdivé zistenia o cukroch.

Stretli ste s pojmom fruktóza? Vyhýbate sa konzumácii ovocia, pretože je fruktóza strašiakom, o ktorom ste kedysi dávno čítali? V dnešnom článku si vysvetlíme, aká je skutočnosť.

Fruktóza je druh jednoduchého cukru, tzv. monosacharid. Okrem fruktózy poznáme aj sacharózu a glukózu, spomedzi spomenutých ale fruktóza ako jediná nespôsobuje nebezpečné výkyvy hladiny cukru v krvi a pritom má prirodzene najsladšiu chuť. Rozdiel je aj v spôsobe, akým telo tieto cukry metabolizuje, trávi, absorbuje a ako vplývajú na funkcie organizmu.

Skryté cukry skutočne môžu spôsobiť problém. Zvýšený príjem spôsobuje nárast hmotnosti a obezitu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, spôsobuje rozvoj cukrovky 2.typu, spôsobuje akné, zvyšuje riziko rozvoja nádorových ochorení, spôsobuje psychické problémy, urýchľuje starnutie pokožky a buniek, zhoršuje zdravie zubov, môže stáť za zlou kondíciou pečene, dodá rýchlu energiu, ktorú ale v konečnom dôsledku naopak z tela rýchlo odčerpáva.

Najhoršie je, že cukry sú umelo pridávané takmer všade. Nemusí ísť iba o sladké pochutiny ako cukríky, koláče či sušienky ale aj omáčky, nápoje, koreniny a hlavne polotovary.

Je teda fruktóza iná, ako sacharóza a glukóza?

Kde všade nájdeme fruktózu? Prirodzene sa nachádza v klasickom stolovom cukre, v kukuričnom sirupe, v agáve sirupe a ostatných sirupoch, mede, v ovocí a zelenine. Do tela sa vstrebáva prostredníctvom tenkého čreva.

Medzi fruktózou a glukózou je niekoľko zásadných rozdielov:

  1. fruktóza nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, preto sa odporúča na osladenie života aj cukrovkárom,
  2. fruktóza do buniek prechádza difúziou, čím šetrí telu značné množstvo energie,
  3. fruktóza je nevyhnutná pre správnu regeneráciu tkanív a mozgu,
  4. fruktóza na svoj prenos do buniek nepotrebuje inzulín, nespôsobuje preto jeho výkyvy.

Dobrý a zlý cukor? Zlé meno cukrom zrejme urobili škodlivé pridané cukry. Naopak, najvhodnejším a zdravým zdrojom fruktózy sú čerstvé ovocie a zelenina. Okrem vody a prírodného cukru obsahujú aj obrovskú plejádu vitamínov, minerálov a vlákniny. V porovnaní s pridanými cukrami v strave tvorí fruktóza z ovocia zanedbateľné množstvo.

Ak ste sa preto dočítali o škodlivých účinkoch fruktózy na zdravie, nepochybne hovoríme o účinkoch pridaných cukrov v bežnej strave, nikdy však o prirodzených cukroch z čerstvého ovocia a zeleniny.

Zhrnutie: Jednoduché cukry umelo pridávané do potravín skutočne majú škodlivý efekt na naše zdravie. Ak chcete predísť závažným poškodeniam buniek a ochoreniam, zamerajte sa prírodné cukry nachádzajúce sa v celom ovocí, zelenine, obilninách alebo mliečnych výrobkoch.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho