Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Základy meditácie pre začiatočníkov.

Meditácia predstavuje účinný spôsob pomoci pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Viete, ako na to?

Základy meditácie pre začiatočníkov.

Stres, neustály zhon a psychické vypätie sú aspekty, ktoré sprevádzajú každý deň v našich životoch. Ako iste viete, psychická stránka výrazne ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Neustále vyťaženie môže mať za následok oslabenie imunitného systému a rozvoj nepríjemných ochorení. Práve preto by sme mali klásť dôraz na psychickú očistu a regeneráciu. Skúšali ste meditáciu?

ZÁKLADY EFEKTÍVNEJ MEDITÁCIE

Meditácia sa ako jedna z doplnkových spôsobov liečby využíva tisícky rokov. Základnú, no zato účinnú meditáciu zvládnete aj v pokoji domova. Toto sú základné pravidlá správnej meditácie:

1. Správne miesto - nájdite si miesto bez rušivých elementov, ideálne záhradu alebo park s čistým a príjemným vzduchom bez smogu. Ak takéto miesto nemáte po ruke, postačí aj obývačka. Podstatné je to, aby ste sa cítili pohodlne.

Pustite si upokojujúcu hudbu , alebo sa jednoducho započúvajte do spevu vtákov či bzukotu včiel.

2. Správny čas - začiatočníkom postačí aj 10 minút denne. Tento čas totiž dokážeme naplniť oveľa kvalitnejšie. Vyčleňte si svojich 10 minút denne bez mobilného telefónu, detí, domácich miláčikov a iných rušivých vplyvov.

3. Správne oblečenie - stavte na čokoľvek pohodlné, voľné, ideálne z priedušného a prírodného materiálu. Ak to tak cítite a máte možnosť meditovať nahý, je to úplne v poriadku a urobte to.

4. Správne dýchanie - naučte sa zhlboka dýchať a svoju pozornosť upriamte iba na túto činnosť. Z hlavy pustite všetky starosti, povinnosti a zamerajte sa výlučne na seba. Aj keď to na prvý pohľad pôsobí jednoducho, prax je zložitejšia a v skutočnosti väčšina z nás nevie správne dýchať. Jednoducho zavrite oči a pokúste sa celú svoju pozornosť presunúť na správne a hlboké dýchanie do bránice.

Zamerajte sa pritom na svoje pocity, snažte sa precítiť pôsobenie kyslíku vo vašich bunkách.

AROMATERAPIA AKO SÚČASŤ MEDITÁCIE

Pre zlepšenie výsledku vyskúšajte zapojiť aj aromaterapiu. Jemná vôňa prírodných éterických olejov dokáže meditáciu doviesť k dokonalosti. Ak vás meditácia zaujíma no ste nováčikom, pravdepodobne neviete ktorý z bylinných olejov bude najvhodnejší. Ideálne je zamerať sa na oleje s upokojujúcim a regeneračným účinkom, teda:

- Rumančekový olej - podporuje vyplavovanie hormónov šťastia vďaka čomu navodzuje pozitívnu atmosféru a myslenie, podporuje kvalitný spánok a regeneráciu tela,

- Levanduľový olej - podporuje pozitívnu energiu, zlepšuje vnímanie a činnosť mozgu,

- Ružový olej - pomáha bojovať proti stresu, navodzuje dobrú náladu a upokojuje myseľ.

Celému procesu dajte čas. Výsledky sa pravdepodobne nedostavie okamžite po prvom sedení, dôverujte preto svojmu telu a dajte mu dostatok času naučiť sa správnu techniku.

Meditácia znižuje hladinu stresu, podporuje dobrú náladu a môže efektívne zoslabiť bolesti. Pripravte si teda dostatok trpezlivosti a sebalásky, aby boli výsledky také, ako potrebujete. Meditácia má obrovskú výhodu - je len o vás, o vašom čase, priestore a nepotrebujete na ňu peniaze či permanentky.

Meditácia nie je zázračným prútikom, ktorý šmahom ruky zmaže všetky vaše problémy. Naučí vás ale, ako ich zvládať lepšie, kľudnejšie a s veľkou dávkou rozvahy.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho