Posvätná bylina, ktorá svojou silou opantala už starovekých Rimanov a Grékov. Prečítajte si, aké zdravotné problémy ...
Figovník je možné úspešne dopestovať aj na Slovensku. Týchto 5 odrôd je ideálnych.
Kamilkový čaj je lahodný a príjemne aromatický. Pozrite sa, aké liečivé účinky prináša.
Vytvorte si voňavý deodorant z bežných, kuchynských surovín. Príprava zaberie najviac 3 minúty!
Táto ľahko stráviteľná vitamínová bomba je výborným spôsobom, ako podporiť každú bunku tela.
Cvikla alebo červená repa je lokálna plodina nabitá obrovskou dávkou nutričných látok. Okrem vitamínov, minerálov, antioxidantov obsahuje aj bioaktívne prírodné farbivá tzv. betalaíny, ktoré sú pre zdravie človeka mimoriadne prospešné. Vedeli ste, že tieto zlúčeniny majú silný protizápalový a detoxikačný účinok?
Multivitamínová bomba akou cvikla bezpochyby je obsahuje vysoké množstvo vitamínu B6, C, A a minerálov ako vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, zinok.
Napriek tomu že má sladká červená repa pomerne vysoký obsah prírodného cukru, výskumy preukázali, že hladinu cukru v krvi dokáže efektívne regulovať. Ako je to možné? Prírodné cukry z ovocia a zeleniny sa totiž v tele uvoľňujú len veľmi pomaly a nespôsobujú veľké zmeny hladiny cukrov. Preto sú kvalitné šťavy odporúčané aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Pri pití štiav je nutné dbať na správny zdroj. Aby boli benefity z tejto koreňovej zeleniny naozaj viditeľné, vyberajte bio cviklu, ktorá nie je ošetrená chemikáliami.
Pitný režim doplnený o cviklovú šťavu dokáže telu dodať potrebnú dávku nutrientov. Aké zmeny na zdraví dokáže pravidelné pitie kvalitnej bio šťavy z červenej repy?
Pozor, cviklová šťava môže vďaka intenzívnym prírodným farbivám ovlyvniť farbu stolice. Ak sa jej farba zmení do ružova alebo tmavo červena, nemusíte prepadať panike, je to prirodzený jav.
Do výraznej cviklovej farby a sladkej chuti sa zamiluje každý. Červená repa je bezpochyby jedna z najzdravších potravín sveta. Ak je možné, zaraďte ju do svojho jedálnička v surovom stave tak, aby si zanechala maximum výživných rastlinných látok. Spotrebovať môžete aj listy - mladé cviklové listy sú výborným doplnkom do šalátov. Aký je váš vzťah k tejto úžasnej plodine?