Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Diagnóza ADHD: Pomôžu bylinné výťažky?

S ADHD sa v praxi stretávame čoraz častejšie. Viete, ako telo upokojiť pomocou esenciálnych bylinných výťažkov?

Diagnóza ADHD: Pomôžu bylinné výťažky?

V dnešnom článku sa budeme venovať syndrómu ADHD a spôsobom, ako si pri ňom dopomôcť prírodnou cestou. Vedeli ste, že čisté esenciálne oleje z bylín pestovaných bez chémie dokážu ovplyvniť centrálny nervový systém aj v tomto prípade?

ČO JE TO ADHD

ADHD je označenie pre poruchy vnímania, pozornosti a hyperaktivitu. ADHD má v súčasnosti diagnostikovaných približne 6,5 milióna detí po celom svete, môže sa však objaviť aj u despelých. Typickými prejavmi sú neschopnosť udržať pozornosť po dlhšiu dobu, hyperaktivita, impulzívne správanie, zábudlivosť, neschopnosť relaxovať a uvoľniť telo, neschopnosť zvážiť následky správania, vrtenie a podobne.

Okrem aromaterapie v boji proti príznakom ADHD zohrávajú dôležitú úlohu aj ďalšie faktory a to najmä kvalitný spánok, nutrične bohatý a vyvážený jedálniček, pohyb, meditácie a dychové cvičenia, pobyt na čerstvom vzduchu alebo akupunktúra.

Čomu sa naopak treba vyhnúť? Pokiaľ je to možné, vyhnite sa chemicky ošetrovaným potravinám, konzervantom, umelým farbivám a sladidlám a častému pobytu pred televízorom, mobilom a ďalšími elektronickými zariadeniami.

ESENCIÁLNE OLEJE VHODNÉ PRI ADHD

Pred užívaním esenciálnych olejov pri ADHD sa v každom prípade najskôr poraďte s lekárom. Zdravotný stav môže byť totiž vysoko individuálny a vyžaduje si rovnako individuálny prístup. Podľa štúdií sa ako najúčinnejšia možnosť javí kombinácia behaviorálnej liečby s podpornou aromaterapeutickou liečbou.

Hlavným faktorom, ktorý poukazuje na výhody použitia niektorých druhov esenciálnych olejov je to, že ide o čisto prírodné extrakty, ktoré dokážu ovplyvniť psychiku človeka a navodia uvoľnenie, relaxáciu či pozitívne pocity. Liečivé bylinné silice totiž dokážu ovplyvniť centrálny nervový a endokrinný systém.

Pri ADHD sa oplatí vyskúšať:

1. Levanduľový olej - táto bylina dokáže ovplyvniť emócie v pozitívnom zmysle, potláča úzkosti, upokojuje psychiku a uvoľňuje aj svalstvo.

2. Rumančekový olej - potláča stres, úzkosť, depresie a zlepšuje mieru zvládania príznakov spojených s ADHD.

3. Mätový olej - upokojuje telo, myseľ a prináša relaxačné účinky.

SPÔSOBY UŽÍVANIA ESENCIÁLNYCH OLEJOV

Oleje pri poruchách vnímania a hyperaktivite môžete podávať rôznymi spôsobmi. Najlepšie je vybrať taký, ktorý bude vaše dieťa dobre tolerovať bez zbytočného stresu.

Vyskúšať môžete aplikáciu zriedeného esenciálneho oleja na pleť alebo body ako zápästia či spánky na hlave, aplikáciu pomocou uvoľňujúcej masáže ale vdychovanie pomocou difúzera alebo rozprašovaním.

Ďalším riešením sú aj naparovanie alebo aromatický kúpeľ, otázka je ale, či dokáže vaše dieťa s ADHD obsedieť pri tejto činnosti aspoň po dobu 10-15 minút.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho