Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

Esenciálne oleje ako pomoc proti depresiám

Aromaterapia môže byť pri liečbe depresívnych stavov účinným spôsobom doplnkovej liečby. Vyskúšať môžete týchto 7 olejov.

Esenciálne oleje ako pomoc proti depresiám

Esenciálne oleje sú vlastne organické zlúčeniny, ktoré okrem iného dokážu pozitívne ovplyvniť psychické zdravie človeka. Výťažky z listov, kvetov, koreňov, či kôry vplývajú na centrálny nervový systém a to rôznymi spôsobmi. Aké sú to?

AROMATERAPIA PRI LIEČBE PSYCHICKÝCH PROBLÉMOV

Aromaterapia sa pri riešení depresívnych stavov používa ako doplnková alternatívna liečba. Výťažky z bylín môžete svojmu telu dopriať rôznymi spôsobmi od inhalácie, cez kúpeľ, masáž, zábal alebo aplikáciu na pokožku a vlasy. Vždy siahnite po čisto prírodných výťažkoch, v žiadnom prípade nepoužívajte syntetické prípravky, tieto by totiž mohli váš stav ešte viac zhoršiť.

Výhodou doplnkovej aromaterapeutickej liečby je jej nízka nákladnosť a fakt, že čisto prírodné výťažky v správnom riedení a kombinácii nespôsobujú nežiadúce vedľajšie účinky. Takáto liečba je čisto prírodná, prospešná pre telo a imunitný systém a je dobre kombinovateľná s inými spôsobmi terapie.

Navyše, silu esenciálnych olejov môžete využívať aj dlhodobo.

CHARAKTERISTIKA DEPRESIE

Depresia predstavuje začarovaný kruh, z ktorého nie je ľahké uniknúť. Človek s týmto ochorením postupne venuje čoraz menej času aktivitám, ktoré v ňom vyvolávajú pozitívne emócie a tým pádom má v živote čoraz menej úsmevných chvíľ. Výsledkom je súbor negatívnych psychických aj fyzických sprievodných javov ako únava, nechuť do jedla, nedostatok energie, zlý spánok, negatívne myslenie a videnie sveta, precitlivelosť, pesimizmus, bolesti hlavy, plačlivosť, nezáujem o sex, priberanie alebo naopak rapídne chudnutie, nezáujem o seba, svoje zdravie a okolie, vypadávanie vlasov, mdlá pleť a mnoho ďalších.

Depresia je natoľko závažné ochorenie, že jej liečba a pomoc patrí do rúk lekára - psychiatra. V žiadnom prípade sa nesnažte si pomáhať svojpomocne alebo problém nebanalizujte.

ESENCIÁLNE OLEJE NA DEPRESÍVNE STAVY

Esenciálne oleje dokážu stimulovať receptory v mozgu, ktoré následne aj pomocou vyplavovania hormónov šťastia dokážu regulovať psychický stav a náladu človeka. Zistilo sa, že dokážu efektívne pomáhať aj pri tak závažných stavoch, akým je depresia. V žiadnom prípade však neodporúčame bez konzultácie s lekárom vysadiť medikamentóznu liečbu a prejsť okamžite na liečbu esenciálnymi výťažkami. O postupe liečby a riešenia svojho problému sa vždy poraďte s odborníkom a éterické oleje používajte iba ako podpornú pomoc v boji s týmto ochorením.

Pri depresívnych stavoch dosahujú výborné výsledky tieto druhy olejov:

- Rumančekový olej,

- Levanduľový olej,

- Ružový olej,

- Bazalkový olej,

- Jazmínový olej,

- Bergamon,

- Santalové drevo.

Esenciálne oleje pomáhajú pri rôznych primárnych aj sekundárnych príznakoch spojených s depresiou. Napríklad, dokážu pomôcť zlepšiť spánkový režim a kvalitu spánku, rovnako zlepšiť náladu, potláčajú únavu, bolesti a dokážu potlačiť aj úzkostné prejavy často spájané s týmto ochorením.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho