Prihlásiť sa Registrovať sa

Jedálničky


Jedálničky sú dostupné len pre našich členov

Prihlásenie

Registrácia

Náhodné blogy

Zobraziť viacej blogov?

10 vecí, ktoré prírodne podporujú pamäť

Vedeli ste, že pamäť a mozgovú činnosť je možné podporiť výťažkami z byliniek? Tieto rastliny v našom článku sú najvhodnejšie.

10 vecí, ktoré prírodne podporujú pamäť

Človek počas celého života spoznáva, učí sa a vytvára si spomienky, ktoré potom ovplyvňujú jeho ďalšie fungovanie po praktickej aj emociálnej stránke. Čiastočná alebo úplná strata pamäti môže kvalitu života veľmi skomplikovať.

Pokiaľ ide o dočasný výpadok nejakej drobnosti, ako napríklad mena nového známeho, takýto prejav je úplne v poriadku a normálny. Väčšinou ide o dôsledok pracovnej únavy alebo zaneprázdnenosti, prípadne vaša pamäť vyčlenila informácie, ktoré nepovažovala za dôležité.

Čo ak sú ale výpadky čoraz pravidelnejšie? Na pamäť vplýva množstvo faktorov. Medzi ne patrí genetika, vek, zhoršená funkcia mozgu, zlá výživa organizmu, únava a nedostatok kvalitného spánku, stres alebo úraz.

STRAVOVANIE NA PODPORU PAMÄTI

Ako si udržať dobrú pamäť? Zamerajte sa na mentálne cvičenia, dostatok pohybu, zdravú výživu, meditáciu a dostatočný spánok. Činnosť mozgu a pamäť do veľkej miery ovplyvňuje správna strava. Pre jeho správnu funkciu potrebujeme najmä omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitamín B, C, E, betakarotén, magnézium, výťažok z ľubovníka bodkovaného, ginkgo bilobu alebo ženšen.

Stavte na tieto potraviny:

o ryby - najmä losos, tuniak, makrela, sardinky, pstruh, úhor,

o orechy - vlašské orechy, kešu, mandle, pekanové orechy,

o semienka - ľanové, konopné, slnečnicové, sezam,

o sójové bôby,

o kvalitná horká čokoláda,

o bobuľové ovocie - jahody, čučoriedky, černice, ríbezle, maliny,

o celozrnné obilniny a pseudoobilniny - jačmeň, hnedá ryža, pšeno, pohánka, quinoa.

AKTIVITY NA PODPORU PAMÄTI

Okrem stravy sa zamerajte na dostatok pohybu na čerstvom a čistom vzduchu. Aj obyčajná pokojná prechádzka dokáže zlepšiť koncentráciu, prekrvenie a dodať energiu. V pohodlí domova sa zamerajte napríklad na čítanie kníh, riešenie hlavolamov, tréningy pamäti pomocou hier alebo sa pustite do učenia nového cudzieho jazyka.

Vyskúšať môžete aj maľovanie alebo inú kreatívnu činnosť, pri ktorej trénujete svoju predstavivosť. A nezabudnite na jeden z najdôležitejších aspektov a tým je pozitívne myslenie. Verte, že úsmev na tvári dokáže hotové zázraky.

Do svojej dennej rutiny zapojde obľúbenú hudbu, tanec alebo svoju psychiku potešte starostlivosťou o domáce zvieratko. Fantázii sa medze nekladú a akákoľvek aktivita preukázateľne precvičuje a posilňuje mozgové funkcie.

BYLINY NA PODPORU PAMÄTI

Na ceste k lepšej pamäti a koncentrácii môžu pomôcť aj liečivé byliny a rastliny z našich lúk a záhrad. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri užívaní výťažkov z echinacei, levandule, citrusov, mäty a rozmarínu. Užívať ich pritom môžete rôznymi cestami vrátane inhalácie, aromatických kúpeľov, zábalov, natieraním na pokožku alebo si môžete pravidelne pochutnať na čaji z týchto rastlín, prípadne ich pridať do nápojov alebo jedál.

Esenciálne oleje a výťažky z bylín v ďalších formách dosahujú výborné výsledky v podpornej liečbe straty pamäti spôsobenej preťažením, nedostatočným spánkom, starnutím a dokonca aj ochoreniami mozgu ako Alzheimer.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho